Кламер БГ - Новини: "Биволъ" описва "впечатляващата" кариера на жената до Гешев

"Биволъ" описва "впечатляващата" кариера на жената до Гешев

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 14:06ч.
"Биволъ" описва "впечатляващата" кариера на жената до Гешев

"Жената до главния прокурор Иван Гешев е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътем е работила за сочен от прокуратурата лидер на организирана престъпна група и за фирма на Ковачки". Това пише разследващият сайт "Биволъ".

Изданието е установило, че Детелина Ханчева влиза в новинарските емисии през 2002 година, като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, която е "похитена" от известния местен бизнесмен Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 януари 2002. Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР, съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София, пише "Биволъ".

Управителката на местния бар "Рай" съобщила в местния полицейския участък, че танцьорките са отвлечени. Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. Св Троица, докато момичетата са в дома му.

Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство. Той прекарва повече от месец в следствения арест, пише "Биволъ".

Интересното е, че следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев, който тогава работи в трета следствена служба. Ханчева изчезва от делото, напомня разследващият сайт. Накрая Юрий Галев е оправдан, а през 2012 година той е застрелян със седем куршума.

"Биволъ" уточнява, че е изпратил запитване до пресцентъра на прокуратурата с искане да зададе въпроси на Гешев за тези събития, но отговори не са дадени повече от 24 часа преди публикацията.

По-късно Детелина Ханчева е осигурявана от фирмата "Мерекспрес", която е на ромския барон Станчо Владов. Той е бил обвиняем и подсъдим като поръчител на убийството на ромския лидер Тани Танев. Убийството е на 12 февруари 2008 г. пред заведението му в Долни Дъбник.

Делото срещу Владов и други трима мъже от Костинброд е известно в обществото, като "Килърите 2". То се водеше от Специализираната прокуратура и приключва без осъдени. Като мотив за убийството, държавното обвинение изтъква шантаж от страна на Танев срещу Владов. В публикация на в. 24 часа се разказва, че покрай общия им бизнес Тани научил, че Владов въртял в столицата имотни измами още от 2005 г., припомня "Биволъ"

Допреди да бъде задържан, основният бизнес на Станчо Владов е международен транспорт, а "Мерекспрес" е фирмата, с която той работи. След задържането му активите на фирмата са разпродадени.

През 2012 Детелина Ханчева основава фирмата ОТЕА заедно с още няколко съдружници. Сред тях е "М консулт 95" на Марио Кръковски. Кръковски е дългогодишен приятел с Иван Гешев, както сочат документите, изнесени от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД "Боец", че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева, е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

"От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения", пише в постановлението на Специализираната прокуратура. В какво точно се изразяват дъгогодишните приятелски отношения между Кърковски и Гешев не се описва от проверяващите.

Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирми, които реализират строителни инвестиции на няколко имота в Зона Б-17. В структурата основна е "МС Консулт 2004" ООД, в която съсобственици са Ваклин и Кърковски. Тя финансира с кредити другите фирми. През 2010-2011 новосъздадената фирма "МС Консулт 2010″ ЕООД на Марио Кръковски получава кредити от "МС-Консулт" 2004, за да финансира дейността си по строителството на жилищна сграда, а през 2014 г. в нея апартамент на доста добра цена купува Детелина Ханчева.

Ханчева е завършила право в Югозападния университет, където Иван Гешев сега защитава своята докторантура по международно право. Там е завършил юридическото си образование и Делян Пеевски. Ханчева практикува като юрисконсулт в застрахователна фирма, свързвана с "енергийния консултант" Христо Ковачки. Това личи от въззивно частно търговско дело № 444 по описа за 2016 година във Варненския окръжен съд където тя представлява ЗАД "ОЗК – Застраховане"АД.

През юни миналата година Ханчева успява да се регистрира и като адвокат. Кореспондент на Биволъ се свърза с нея на публичния мобилен телефон, който тя е посочила в Търговския регистър. След като той се представи и я помоли да отговори на няколко въпроса, главната прокурорша прекрати разговора, пише изданието.

mediapool.bg