Кламер БГ - Новини: Берлин се надява сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността да продължи

Берлин се надява сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността да продължи

Европа

|
Пон, 29 Май 2017г. 17:40ч.
Берлин се надява сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността да продължи

Връзките на Германия със САЩ в сферата на сигурността са "отлични", а общите ни интереси с Великобритания означават, че нейното излизане от ЕС би имало възможно най-малко влияние върху сътрудничеството в същата сфера, каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

"Мога само да кажа, че трансатлантическото сътрудничество, особено в сферата на сигурността, е от жизненоважно значение за нашата страна", каза министърът днес. "Уверен съм, че въпросът за сътрудничеството в областта на сигурността няма да бъде сред най-трудните в преговорите за Брекзит. Много неща ни обединяват", добани той.

Ройтерс припомня вчерашното изявление на канцлера Ангела Меркел, която каза, че Европа трябва да поеме съдбата си в собствените си ръце, явно имайки предвид, че САЩ при президента Доналд Тръмп, и Великобритания след излизането й от ЕС вече не са надеждни партньори.

В същото време шефът на германското контраразузнаване изрази увереност, че сътрудничеството с американските партньори ще продължи. "През последните години нашата работа, въпреки проблемите, възникнали заради случая Сноудън и заради проблемите в редица разузнавателни служби, бяха добри и доверителни. Очаквам от новата администрация на САЩ да продължи сътрудничеството, защото то е в интерес и на двете страни", каза Ханс Георг Маасен - шеф на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването).

"Ако сътрудничеството с американците се провали, ще бъде невъзможно то веднага да бъде заменено с работа с френските или британските спецслужби", отбеляза Масен.

mediapool.bg