Кламер БГ - Новини: Берлин обвини Москва в провокации във връзка с украинския конфликт

Берлин обвини Москва в провокации във връзка с украинския конфликт

Свят

|
Ср, 14 Апр 2021г. 14:10ч.
Берлин обвини Москва в провокации във връзка с украинския конфликт

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обвини Русия в провокации във връзка с украинския конфликт - малко преди конференция с колегите си от НАТО и на фона на изостряне на ситуацията на терена, предаде Франс прес.

"Впечатлението ми е, че руската страна полага всички усилия, за да провокира реакции", заяви Крамп-Каренбауер пред телевизия А Ер Де и допълни, че "с Украйна не искаме да се оставим да бъдем увлечени на този терен".

Москва струпа десетки хиляди войници по границите на тази бивша съветска република, която се стреми към членство в НАТО. От началото на годината е нараснало насилието в Източна Украйна, където сили на Киев се противопоставят на проруските сепаратисти, припомня АФП.

"Ако нещата стоят, както твърди руската страна, и става дума за маневри, има предвидени за случая международни правила с цел да се гарантира прозрачност и доверие", изтъкна германската министърка на отбраната.

"Поели сме ангажимент към Украйна, нещата са ясни", увери тя.

Но е също така очевидно, че руският президент "очаква само една стъпка към НАТО (от страна на Украйна, бел. АФП), за да я използва като аргумент за по-нататъшни действия", каза Анегрет Крамп-Каренбауер по повод рисковете от пряк конфликт между Москва и Киев.

Тя подчерта, че положението се следи "с безпокойство". "Ще предприемем всичко, за да не се влошат нещата", допълни германската министърка, като приветства Киев заради "премерената" му до момента реакция.

mediapool.bg