Кламер БГ - Новини: Белият дом призова Конгреса за действия във връзка със средствата за Украйна

Белият дом призова Конгреса за действия във връзка със средствата за Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 04 Дек 2023г. 15:05ч.
Белият дом призова Конгреса за действия във връзка със средствата за Украйна

Белият дом призова Конгреса за действия във връзка със средствата за Украйна

Белият дом призова днес американския Конгрес да предприеме действия, за да може до края на годината да бъдат гласувани нови средства за Украйна, предаде Франс прес.

"Искам да съм ясна: ако Конгресът не предприеме действия до края на годината, няма да има достатъчно средства за по-нататъшната доставка на оръжия и оборудване на Украйна", се казва в писмо на ръководителката на Административно-бюджетната служба на Белия дом Шаланда Йънг, адресирано до председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

АФП отбелязва, че Камарата на представителите се контролира от Републиканската партия и че президентът на САЩ Джо Байдън е демократ.

"Не разполагаме с магическо финансиране, с което да се справим със спешната ситуация. Привършваме средствата и скоро няма да имаме и време", предупреждава Йънг в писмото си.

АФП пише, че залогът е извънредна помощ в размер от над 100 милиарда долара, поискана от президента Байдън на 20 октомври. Байдън поиска тези средства, за да може САЩ да се справят с големите предизвикателства, с които се сблъскват. Едно от тези предизвикателства е необходимостта от оказване на помощ на Израел и Украйна.

"Прекъсването на доставките на американски оръжия и оборудване би сломило военните усилия на Украйна, това би изложило на опасност напредъка, отбелязан от Украйна, и би увеличило вероятността от руски победи", се казва още в писмото на Шаланда Йънг.

"Нашите доставки на военна помощ вече намаляха", отбелязва тя.

"Това не е проблем за следващата година. Трябва да помогнем сега на демократична Украйна да се бори с руската агресия", изтъква Шаланда Йънг.

Американският Конгрес все още не е одобрил окончателно бюджета за финансовата година, която започна на 1 октомври, като това означава, че все още не е ясно дали ще бъде удовлетворено искането на Джо Байдън от 20 октомври.

mediapool.bg