Кламер БГ - Новини: Белият дом: Шойгу е предложил на Северна Корея да увеличи продажбата на боеприпаси

Белият дом: Шойгу е предложил на Северна Корея да увеличи продажбата на боеприпаси

Война в Украйна

|
Пет, 04 Авг 2023г. 08:06ч.
Белият дом: Шойгу е предложил на Северна Корея да увеличи продажбата на боеприпаси

Сергей Шойгу и севернокорейският лидер Ким Чен-Ун. Снимка: ЕПА/БГНЕС

При скорошната си визита в Северна Корея руският военен министър Сергей Шойгу е предложил на Пхенян да увеличи продажбите на боеприпаси за Москва. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, предаде БТА, цитрайки Асошиейтед прес. Според американската администрация предложението на Шойгу показва, че Кремъл става все по-зависим от Северна Корея, както и от Иран, откъдето купува дронове.

"Това е още един пример за това колко отчаян е станал Путин, защото неговата военна машина е засегната от санкциите и контрола върху износа", заяви Кърби.

Според него Москва прави опит да получи подкрепа и от Китай. Според разузнавателна информация отпреди няколко месеца руската страна предлага на доставя на Северна Корея храни в замяна на боеприпаси. И двете страни отричат подобна договорка.

Съмненията, че севернокорейски боеприпаси се използват във войната с Украйна са стари. Наскоро украински военнослужещи бяха забелязани да изпозлват севернокорейски ракети, пленени от руските части.

Свежи сили

Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев се похвали, че от началото на годината в редовете на армията са привлечени над 230 хил. души по договори. Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета по сигурност, коментира, че "остава задачата договорната служба да стане възможно най-престижна".

Още по темата:

САЩ: Шойгу не е бил на почивка в Северна Корея, търсил е оръжия

В началото на инвазията си в Украйна Русия твърдеше, че ще се използват само част от наличните сили. Няколко месеца по-късно обаче бе обявена частична мобилизация заради недостиг на хора.

В момента в Русия тече кампания за набиране на новобранци с обещания за социални придобивки. В допълнение към заплащането и надбавките, работните места, които новоназначените в армията са заемали преди това, се "запазват през периода, в който те са на военна служба и всички техни банкови кредити се замразяват", посочи Медведев.

Преговори

Украйна и САЩ започнаха вчера преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев, съобщи началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски. По време на срещата на върха на НАТО миналия месецц на Украйна беше съобщено, че Групата на седемте (Г-7) ще изготви и спазва гаранциите за сигурност и ще подпомогне укрепването на военните ѝ сили.

Правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап в очакване на присъединяването му към военния съюз на Алианса. На срещата на върха във Вилнюс, Литва, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена кризата с войната с Русия.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак написа в Телеграм, че споразумението, постигнато във Вилнюс, е "основа за разработване на съответните двустранни споразумения".

"Символично е, че САЩ - най-големият ни стратегически партньор - станаха първата държава, с която Украйна започна този процес", написа Ермак.

mediapool.bg