Кламер БГ - Новини: Белгия е разтърсена от политически скандал с младежи от крайната десница

Белгия е разтърсена от политически скандал с младежи от крайната десница

Европа

|
Пет, 07 Септ 2018г. 14:14ч.
Белгия е разтърсена от политически скандал с младежи от крайната десница

Само за няколко часа Белгия бе разтърсена от нов политически скандал, свързан с репортаж за дейността на организация на младежи с крайнодесни възгледи, предаде БТА от Брюксел.

В сряда фламандската телевизия Ве Ер Те разказа за движението "Щит и приятели", основано в Гент. В репортажа се чуват мнения, свързани с расизъм, ксенофобия, хомофобия, антисемитизъм, за употреба на оръжие и насилие. Уточнява се, че някои от участниците в движението се числят към младежката организация на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА), определяна като "умерено националистическа".

След излъчването на репортажа е започнала проверка в университета в Гент, средище на движението, води се и следствие. Представители на повечето водещи политически сили в страната, включително НФА, ясно порицаха младежите от движението. Председателят на НФА Барт де Вевер обеща партията да бъде "прочистена" и заяви, че екстремизмът няма място там.

Представители на младежкото движение са участвали в университетското и областното фламандско ръководство, а някои от тях са били обвързани с кампанията за предстоящите избори за местна власт в страната тази есен. Председателят на движението вече е изключен от университета, а съдбата на останалите студенти от организацията ще бъде решена допълнително.

Цитирани са мнения на младежите от движението, според които не трябва да се допуска повече имиграция от Африка, а дошлите трябва поне да научат един от официалните езици в Белгия, преди да искат да получават социални помощи. Според тях властите и мюсюлманите възпрепятстват свободата на словото. В страница на движението в интернет са поместени снимки с политици, които се възприемат за пример - унгарския премиер Виктор Орбан, белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА), Хитлер.

Можем да изпратим младите в университет, можем да ги научим да бъдат граждани, да ги научим на уважение, но какво да правим, ако популистите настройват хората едни срещу други и търсят виновници, а не решения, попита председателят на партията Християндемократи и фламандци Утер Беке. Това мнение бе подкрепено в политическите среди, а някои обвиниха НФА в лицемерие, след като дълго се е възползвала от "млади фашисти" в работата си.

mediapool.bg