Кламер БГ - Новини: Беларуска спринтьорка в Токио отказа да се върне в родината си

Беларуска спринтьорка в Токио отказа да се върне в родината си

Свят

|
Вт, 03 Авг 2021г. 12:01ч.
Беларуска спринтьорка в Токио отказа да се върне в родината си

Беларуска спринтьорка в Токио отказа да се върне в родината си

Международният олимпийски комитет (МОК) постави краен срок на Беларус да обясни защо спринтьорка не е искала да се прибере в родината си. МОК е започнал разследване по случая със спринтьорката Кристина Тимановска, която вчера потърси убежище в полското посолство в Токио, след като отказа да изпълни нареждането на отбора си да си тръгне от олимпийските игри и да се качи на полет обратно към родината си, пише британският в. "Гардиън".

Вестникът коментира, че случилото се е разтърсило олимпийските игри. Случаят насочи вниманието към Беларус, където полицията предприе репресии срещу инакомислието след вълна от протести, предизвикани от миналогодишните избори. Опозицията твърди, че изборите са били манипулирани от президента Александър Лукашенко, за да запази властта си.

Полша предложи убежище на беларуска бегачка, а съпругът й побърза да избяга в Украйна, съобщава "Индипендънт".

Вестникът отбелязва, че Полша отдавна е критична към режима в Беларус, както и че макар съпружеската двойка да твърди, че не се занимава с политика и са "просто нормални спортни хора", фактът, че и двамата са поискали да избягат от Беларус, отново връща управлението на авторитарния лидер Александър Лукашенко под светлината на прожекторите.

Изданието допълва, че в контекста на неотдавнашното знаково отвличане на беларуския журналист Роман Протасевич по време на полет на "Райънер" от Гърция за Литва този нов случай илюстрира заплахата, която представлява репресивният режим в Беларус за инакомислещите и за свързаните с тях хора - дори и по безобиден въпрос като критика към националния олимпийски отбор.

В ."Ню Йорк таймс" коментира, че предоставянето на убежище от Полша е сложило точка на 24-часова драма на олимпиадата, където в петък Тимановска е завършила четвърта в бягането на 100 метра.

Изданието отбелязва, че макар и критиките, които е отправила и заради които е било наредено да се стяга багажа към дома, да са били чисто спортни, тя има сериозни основания да се опасява, че в родината си ще бъде третирана като политически дисидент.

Вестникът коментира, че председател на Беларуският олимпийски комитет е големият син на Лукашенко, както и че беларуският президент не се страхува да предприема драстични мерки на международната сцена и в тази връзка изтъква случая с полета на "Райънер" и Протасевич.

"Уолстрийт джърнъл" допълва по темата, че създалата се ситуация ще постави на изпитание целта на МОК игрите да не се политизират, а "Файненшъл таймс" пише, че беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска е призовала Запада да затегне санкциите срещу Минск и ще лобира пред Обединеното кралство за подкрепа в битката срещу Лукашенко.

mediapool.bg