Кламер БГ - Новини: Безработицата в САЩ е на шестгодишен минимум от 6,1 на сто

Безработицата в САЩ е на шестгодишен минимум от 6,1 на сто

Свят

|
Четв, 03 Юли 2014г. 19:14ч.
Безработицата в САЩ е на шестгодишен минимум от 6,1 на сто

Безработицата в САЩ се е понижила до близо шестгодишен минимум от 6,1 на сто през юни на фона на силния растеж на заетостта, предадоха световните агенции. Нивото на безработицата е най-ниското от септември 2008 година, уточнява Асошиейтед прес.

През последните пет месеца наемането на служители е най-силното от периода на технологичния бум в края на 90-те години, като през юни са били създадени 288 000 работни места след 217 000 през май и 304 000 през април, според данни на министерството на труда.

В американската икономиката са били създавани над 200 000 работни места през всеки от последните пет месеца, което е сигнал, че възстановяването на САЩ след Голямата рецесия

най-сетне набира скорост.

Средно тази година са били създавани 230 833 работни места месечно спрямо средно 194 250 през 2013 година.

Същевременно стана ясно, че търговският дефицит на САЩ е намалял през май, като износът е достигнал исторически максимум, подпомогнат от експорта на петролни продукти, а вносът леко се е свил, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Американското министерство на търговията съобщи, че дефицитът се е понижил с 5,6 процента до 44,4 милиарда долара, след като през април отбеляза двегодишен максимум от 47 милиарда долара.

Днешният резултат е признак, че търговията няма да ограничи икономическия растеж през второто тримесечие така, както се очакваше, отбелязва Ройтерс.

През май износът на стоки и услуги се е повишил с 1 процент до рекордните 195,5 милиарда долара, а вносът леко е намалял – с 0,3 на сто до 239,8 милиарда долара.

По-малкият дефицит стимулира общия икономически растеж и показва, че американските компании печелят повече от продажбите си в чужбина, припомня АП. Икономистите очакват по-нисък търговски дефицит за тримесечието април-юни, който да върне положителното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), след като икономиката се сви с 2,9 процента през първото тримесечие на тази година.

mediapool.bg