Кламер БГ - Новини: "Безкрайният" мандат на Ана Караиванова спря дело за наказание срещу магистрат

"Безкрайният" мандат на Ана Караиванова спря дело за наказание срещу магистрат

България

|
Пон, 27 Ян 2014г. 14:30ч.
"Безкрайният" мандат на Ана Караиванова спря дело за наказание срещу магистрат

Упорството на Ана Караиванова да стои на позицията на главен съдебен инспектор, въпреки че мандатът й е изтече преди повече от година, започна да нанася щети по делата срещу наказанията на магистрати. Върховният административен съд спря делото , водено от съдия Мариян Марков срещу решение на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното му понижаване от съдия в Софийския градски съд в съдия в районния съд за срок от 2 години, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

Наказанието срещу Марков бе наложено заради забавени дела, а решението на ВСС бе взето въз основа на проверка на съдебния инспекторат. Съдия Марков иска отмяна на наложеното наказание, а инспекторатът обжалва решението на ВСС, защото настоява за по-тежко наказание.

Проблемът по делото е, че пълномощното на юрисконсулта, който защитава интересите на инспектората, е подписано от Ана Караиванова в качеството й на главен съдебен инспектор. Съдия Мариян Марков твърди, че тя не може да представлява институцията, защото мандатът й е изтекъл на 9 януари миналата година.

Съставът на ВАС по делото цитира няколко конституционни дела за мандатността на държавните органи. Въпросът обаче не е изяснен изрично според върховния съд. Поради тази причина ВАС изисква от инспектората позицията по случая с мандата на Ана Караиванова и отменя хода на делото по същество.

Съдът посочва, че при случая с Караиванова може да се възприемат две възможни тълкувания. Едното е, че мандатът на главния съдебен инспектор се прекратява автоматично на 9 януари, когато е изтекъл. Другото е, че нейният мандат тече до избора на нов главен съдебен инспектор, защото в конституцията този въпрос не е уреден изрично. Според съда изборът на един от двата подхода има ключово значение за решаването на спора по същество.

Преди две седмици заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова призова ГЕРБ да подкрепи процедурата по избор на нов главен съдебен инспектор с аргумента, че Караиванова заема позицията си "на ръба на законите и конституцията".

Единственият кандидат за нов шеф на инспектората е съдията от ВАС Веселина Тенева. Тя трябва да бъде изслушана на 26 февруари от Народното събрание. Около Тенева обаче се разгоряха доста скандали, свързани основно с имотното й положение. Те и семейството й притежават значителна собственост, за която все още няма представено публично обяснение.

ВСС вече излезе с решение, с което определи, че имотните сделки на Тенева са "строго лична" работа и не предприе задълбочена проверка. Малко след това стана ясно, че съдийката не е декларирала пред Сметната палата част от сделките си.

mediapool.bg