Кламер БГ - Новини: Без напрежение протича предаването на протоколите в "Арена Армеец"

Без напрежение протича предаването на протоколите в "Арена Армеец"

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 00:46ч.
Без напрежение протича предаването на протоколите в "Арена Армеец"

Без напрежение протича предаването на протоколите в

Предаването на протоколите от гласуването в София в столичната зала "Арена Армеец" протича бързо и без напрежение. По 5-10 минути отнема обработката на един протокол от секционна избирателна комисия.

Самите членове на секционните комисии, които пристигаха в "Арена Армеец", можеха да гледат и финал на европейското на плазми в залата. Няма струпване на хора, няма и опашки пред сградата. Предишни години предаването на протоколите продължаваше с дни, а причината за това бяха множеството сгрешени протоколи.

На тези избори обаче в секциите с над 300 избиратели се гласуваше само с машина, която в края на изборния ден отпечатва протокол. Освен това с последните промени в изборния закон в изчислителния пункт на районната избирателна комисия резултатите се отчитат чрез прехвърляне на информацията за вота от флашката на машината. Самите членове на секционните комисии, както и досега, имат задължението да следят дали данните съответстват на преброеното от тях.

До 22.00 часа в "Арена Армеец" са преминали 146 секции в 23-ти РИК и 116 от 25-ти.

За първи път журналистите присъстват в залата и могат да наблюдават процеса по предаване на книжата и флашките с резултатите от машините. Причината за това отново са последните промени в Изборния кодекс.

mediapool.bg