Кламер БГ - Новини: Без карантина за пътуване до Гърция и Сърбия от 1 юни

Без карантина за пътуване до Гърция и Сърбия от 1 юни

България

|
Вт, 19 Май 2020г. 15:56ч.
Без карантина за пътуване до Гърция и Сърбия от 1 юни

От 1 юни отпада 14-дневната карантина при пътуване до Гърция и Сърбия, каза на пресконференция премиерът Бойко Борисов, който изрази надежда това да важи и за Румъния.

До споразумението се стигна след четиристранна онлайн среща на Борисов с премиерите на Румъния, Гърция и Сърбия. На 1 юни четиримата лидери ще проведат и физическа среща.

Движението между България и Сърбия и България и Гърция щяло да става само с попълване на двустранни декларации, които щели да са "максимално семпли" - хората ще трябва да попълнят трите си имена, телефон за контакт, дали имат симптоми на коронавирус и запознати ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна и че пътуват на собствен риск.

"Румънското правителство е в оставка, в малцинство, истински се надяваме с надежда и от тримата нас - от мен, Вучич и Мицоткаис, се надяваме да вземат решение, което е в унисон с решенията, които взехме трите държави и да махнем 14-дневната карантина и с Румъния",

добави премиерът.

По думите му активни разговори се водят и с Австрия и Германия.

Борисов каза още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят. "Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито", добави той.

mediapool.bg