Кламер БГ - Новини: Вицепремиерът Борислав Сандов: Не използвайте пиротехника в новогодишната нощ

Вицепремиерът Борислав Сандов: Не използвайте пиротехника в новогодишната нощ

България

|
Пет, 31 Дек 2021г. 15:01ч.
Вицепремиерът Борислав Сандов: Не използвайте пиротехника в новогодишната нощ

Борислав Сандов, сн. БГНЕС

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов призова гражданите да не използват пиротехнически устройства в новогодишната нощ.

Пред БНР той обясни причините, поради които смята, че хората и общините трябва да намерят алтернативи начини за израз на празничното въодушевление.

"Фойерверките и пиротехниката съдържат вредни за околната среда, за здравето на хората частици, както метални, така и други химически съединения, които във време на инверсия, каквото и в момента се наблюдава над София, и замърсен въздух с фини прахови частици, води до допълнително кумулативно замърсяване. Отделно от това тези гърмежи стряскат, както животни, така и определени чувствителни хора, деца с аутизъм. Така че в този смисъл има добри алтернативи за светлинно шоу, които могат да са без гърмежите и без всички тези вредни вещества, намиращи се във фойерверките и пиратките".

На този фон София стана поредният град, който се присъедини към призива на Фондация "Четири лапи" общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Заря няма да има и в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Велико Търново и други.

В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година. Светлинно шоу ще започне в 19:00 часа на 31 декември, съобщиха от Столична община.

В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни. Продуцент на спектакъла е Добрин Векилов-Дони, а изпълнител на лазерновизуалното шоу - "Дани Лазер шоу".

Община Кърджали се отказа от фойерверките, а 5 000 лева ще бъдат дадени на семейството от с. Рани лист, чиято къща беше опожарена на 15 декември.

Община Пазарджик замени зарята в новогодишната нощ със светлинно шоу. Спестените 8 000 лева ще бъдат използвани за местна кауза, по предложение на гражданите.

mediapool.bg