Кламер БГ - Новини: Нови наводнения и разрушения от пороите в Северозапдна България

Нови наводнения и разрушения от пороите в Северозапдна България

България

|
Съб, 17 Юни 2023г. 21:54ч.
Нови наводнения и разрушения от пороите в Северозапдна България

В Берковица продължава разчистването на пораженията от водната стихия, сн. БГНЕС

Проливните дъждове в Северозападна България предизвикаха нови наводнения, разрушавайки покъщнина, пътища и друга инфраструктура.

Общините Враца и Криводол, както и четири села в община Мездра, са в частично бедствено положение. Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Громшин (монтанско).

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на "Напоителни системи" се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста.

Врачанското село Лиляче отава най-критично засегнато от водната стихия. Там са надводнени над 30 къщи и дворове, разрушена е настилка на 5 улици, а по много други има наноси и баластра. В община Мездра най-тежко е положението в с. Лютидол, където са откъснати водопроводите и от двата водоизточника и няма вода в цялото село. Има и паднали подпорни стени. В с. Ребърково водата е подкопала гробищния парк. Тежка техника изрива нанесената баластра по междуселските пътища, обясни още Иван Аспарухов. Щетите тепърва ще се уточняват.

Във Видин след преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) от РДПБЗН – Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове.

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите от проливните дъждове, съобщиха от Министерството на отбраната. За пети ден с помощта на десет специализирани машини военните разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

На терен в помощ на хората от Берковица днес са 66 военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца, 55-и инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив. Общ ръководител, координиращ съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите

на ръка, укрепват дигите на реката, съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес Берковица посети министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя заяви, че по искане на Община Берковица вече е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ.

Тя обяви, че още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ по-облекчена процедура. "С отделна ведомост всички заявления могат да бъдат обработени още сега, през месец юни. И въпреки че практиката е да бъдат давани в края на месеца след подаденото заявление и неговото одобрение, специално за наводнените домакинства тези помощи могат да бъдат отпуснати след одобрено заявление още през месец юни. Така че накратко, моята цел е да видя какво още трябва да направим, има ли нови потребности, за да можем да откликнем на потребностите на хората. След посещението в Берковица ще минем и през Враца", каза тя. Еднократната помощ е в размер до 1512 лева.

Градският стадион в Своге е наводнен, което ще доведе до промяна на плановете за старт на лятната подготовка на отбора, съобщиха на Фейсбук страницата си от Професионален футболен клуб „Спортист“ – Своге.

Причина за наводнението е покачване нивото на река Искър вследствие на обилните дъждове и контролираното изпускане на язовирите в региона. От клуба уведомяват, че ще бъде дадена допълнителна информация за това кога ще започне подготовката, водена от новия старши треньор Георги Чиликов.

И днес остават в сила предупрежденията за опасно силно валежи. Оранжев код е в сила днес за 15 области на страната: Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Жълт код е обявен за други 6 области: Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми.

mediapool.bg