Кламер БГ - Новини: Барба Ганьос на геополитическата среща на ЕС

Барба Ганьос на геополитическата среща на ЕС

Анализи и Коментари

|
Пет, 02 Окт 2020г. 11:40ч.
Барба Ганьос на геополитическата среща на ЕС

Премиерът на България Бойко Борисов участва в четвъртък (1 октомври) в Брюксел на среща на върха, на която основна тема беше геополитиката.

На тази среща Борисов се присъедини към твърда позиция в защита на чужд гражданин, пострадал в чужда държава.

Хубаво е да защитаваш чуждите граждани в чужди държави. Даже е лесно. Но защо Борисов не каза нито дума за пострадали трима български граждани, от абсолютно същото, в България? Защо в нито един момент той не ги защити?

Не бях достатъчно ясен? Борисов зае твърда позиция, присъединявайки се към осъждането на отравянето на руския гражданин Алексей Навални в Русия. Въпреки че едва ли знае повече по темата от това, което пишат вестниците.

Но той не каза нито дума за това, че в България имаше идентичен сучай на отравяне с Новичок, при който пострадаха трима български граждани: оръжейният производител Емилиян Гебрев, синът му и служител на фирмата. Което впрочем бе установено не от държавните органи, а от разследващите журналисти от Bellingcat.

За разлика от Сергей Скрипал и Навални, случаят Гебрев, който е от 2015 г., никога не е бил обсъждан от лидерите на ЕС, просто защото Борисов никога не го е повдигал.

За двуличие ли става дума? За незаинтересованост за националната сигурност, за неспособност да се различи важното от маловажното? За липса на цялостна преценка къде сме ние в общата геополитическа картина? За обидно пренебрежение към българския гражданин, животът и здравето на когото нямат значение? За това, че като държава сме разграден двор? За признание, че в България не биха разкрили нито отравянето на Скрипал, нито това на Навални?

Защото нито имаме капацитет, нито имаме държава? Затова, че единственият принцип на външната ни политика е този на ветропоказателя? И че премиерът представя страната в международен план колкото да отбие номера? Възможно ли е да търпим тази грозна бай-ганьовщина на най-високо ниво?

Исках да задам тези въпроси на Борисов, но нямаше как. Благодарение на Covid-кризата, лидерите се виждат с журналисти само ако самите те пожелаят, а Борисов няма такова желание. Той, разбира се, не би искал да го питат защо призовава за избори веднага в Беларус, а сам не подава оставка.

mediapool.bg