Кламер БГ - Новини: Баневи не успяха да осъдят прокуратурата за 10 млн. лв. обезщетение

Баневи не успяха да осъдят прокуратурата за 10 млн. лв. обезщетение

България

|
Четв, 13 Юли 2023г. 13:07ч.
Баневи не успяха да осъдят прокуратурата за 10 млн. лв. обезщетение

Николай Банев в двора на закрития вече Специализиран наказателен съд. Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи на успяха да осъдят прокуратурата. На първа инстанция съдът е отхвърлил претендираното от двамата обезщетение от по 5 млн. лв. Двамата се оплакват, че правата им са били нарушени с ареста им във Франция през 2019 г., а и последвалото задържане у нас. Те са обвинени като участници в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Делото срещу тях все още не е приключило дори и на първа инстанция.

Четири години по-късно

Баневи бяха задържани във Франция в края на октомври 2018 г. След това бяха екстрадирани с решение на тамошен съд. Арестът им продължи и в България. Мярката на Евгения Банева бе променена няколко месеца по-късно, но съпругът й прекара в ареста около две години.

Двамата вече успяха да осъдят държавата през Европейския съд по правата на човека. Установените нарушения обаче бяха не за задържането и продължителността му. ЕСПЧ постанови, че им се дължи обезщетение заради изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев и наблюдаващата делото Мария Дойчева. По онова време Гешев все още бе началник на специализираната прокуратура. В изявите си той говореше за хора, които медиите наричат олигарси и се позоваваше на източници като Уикипедия.

Баневи заведоха отделен иск и срещу самия него и заместниците му. Двамата искат 60 хил. лв. обезщетение заради писмо до няколко европейски институции, в което се използват термини като "известни олигарси".

Няма проблем

В решението, с което Софийският градски съд (СГС), отхвърля иска на Баневи, се посочва, че няма извършени нарушения при задържането им. Двамата настояват, че арестът им във Франция е бил проява на произвол от страна на българския прокурор, издал заповедта за задържане, защото властите у нас били уведомени, че те ще пътуват към България и ще се явят пред разследващите. Съдът обаче приема, че няма нарушение.

Още по темата:

Баневи осъдиха държавата заради изказвания на Гешев

"Само поради факта, че се намират на територията на друга държава при знанието за започнало срещу тях досъдебно производство, дадените в телефонен разговор уверения за предстоящо пътуване не биха могли да бъдат възприети на доверие като сигурни, без да се допусне възможността да променят намерението си и да се укрият, като по този начин възпрепятстват наказателното преследване. Ето защо действията на прокурора по прилагане механизма на европейската заповед за арест не могат да се определят като произволни в аспекта на недобросъвестност и в този смисъл водещи до изначална незаконност на задържането във Франция", пише в решението.

Друго оплакване на Баневи е, че обвиненията не им били съобщени на разбираем език, каквото задължение има прокуратурата. В жалбата си те твърдят, че заповедите за арест били на написани на непреводим френски, а предявените в България обвинения – общо и неясно формулирани.

"Противно на поддържаното от ищците, в постановленията за привличане в качеството на обвиняеми престъпленията са ясно, разбираемо и детайлно индивидуализирани по правна квалификация, време и място на извършване, в какво се изразяват изпълнителните деяния, участието на всеки един и на други лица в общата престъпна дейност и какъв е резултатът от тях", пише съдът.

Грешки във френския превод, изпратен от България, наистина е имало и при първото заседание по екстрадиция френските власти наистина не са успели да разберат какви са обвиненията. Затова заседанието било отложено и бил направен нов превод. Баневи обаче имали местен адвокати преводач, което сочи, че са упражнили правото си на защита, посочва градският съд.

mediapool.bg