Кламер БГ - Новини: Балотажите в София не повториха драмата от ”Арена Армеец”

Балотажите в София не повториха драмата от ”Арена Армеец”

България

|
Пон, 02 Ноем 2015г. 12:23ч.
Балотажите в София не повториха драмата от ”Арена Армеец”

Обработката на изборните книжа след балотажите в София премина спокойно. След две кошмарни денонощия в ”Арена Армеец”, сега членовете на секционните комисии буквално се надпреварваха, кой ще стигне по-бързо до зала 1 на НДК, за да предаде пръв изборните протоколи.

За кратко се образува опашка. Малко след 22:00 часа вечерта, голяма част от членовете на секционните избирателни комисии започнаха да излизат.

”Когато човек е бил в Арена Армеец в понеделник всичко му се вижда хубаво. Просто там унижението беше голямо.”, каза Александър Георгиев от секционна комисия в ”Красно село” пред бТВ.

По думите на други представители на СИК-ове, този път всичко е приключило за малко повече от час.

Протоколите след това бяха обработени за по-малко от 5 часа.

”Нямаше никаква драматична ситуация. Припаднали хора или да недоволстват”, заяви председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Илия Симеонов, председател на секционна комисия в ”Студентски град“, и Мария Пейчева- председател на комисия в ”Младост“, заявиха пред БНР, че организацията е била много по-добра в сравнение с първия тур на изборите.

”Една от причините/бел.ред за бързината при предаването на изборните книжа/ е, че изборът е значително по-лек, гласува се само с една бюлетина, прави се само един протокол, който е елементарен. Ниската избирателна активност също допринесе за това по-бързо да се случат нещата”, обясни Мария Пейчева.

Според Илия Симеонов организаторите на изборите са си взели поука от случая в ”Арена Армеец“ и сега всичко е било много по-добре.

”Трябва много по-сериозно внимание да се обърне на хората, които се изпращат в секционните комисии”,каза Мария Пейчева.

Според нея промени могат да се направят и по протоколите.

”Хората не си изясниха връзката между преференцията и партията, за която гласуват. Някои неща бяха по-сложни и действително едно опростяване на изборния процес ще даде огромно отражение върху спокойствието на изборния ден”, каза Илия Симеонов.

ГЕРБ спечели 11 от районните балотажи, РБ – 4, БСП нито един

ГЕРБ печели изборите за районен кмет в столицата, втори е Реформаторският блок, МК "БСП лява България" няма нито едно кметско място, сочат резултатите от втория тур на местните изборите при обработени 100 процента СИК протоколи в ОИК, публикувани в сайта на ЦИК.

Балотаж вчера имаше в 16 административни района на столицата. На първия тур ГЕРБ спечели в осем столични района. На втория тур на изборите ГЕРБ печели в 11 района. МК "БСП лява България" се яви на три балотажа и не спечели нито един от тях. Реформаторският блок имаше 12 балотажа срещу ГЕРБ и печели общо четири от тях в районите "Средец", "Оборище", "Красно село" и "Витоша". Независимият кандидат Ивайло Панев в "Кремиковци" спечели срещу кандидата на ГЕРБ Валентина Присова на втория тур.

ГЕРБ спечели в район "Сердика", където Тодор Кръстев получава 67.29 на сто от гласовете, а Тодор Стефанов от РБ - 32,71 на сто. В "Триадица" Николай Терзиев от ГЕРБ е с 52,35 на сто, Димитър Божилов /РБ/ - с 47,65 на сто. В район "Лозенец" Любомир Дреков /ГЕРБ/ има 54,08 на сто от гласовете, Богдан Николов /РБ/ - 45,92 на сто. В район "Слатина" Наталия Стоянова /ГЕРБ/ е с 54,48 на сто, а Богдана Станоева /РБ/ с 45,52 на сто от вота. В район "Студентски" кандидатът на ГЕРБ Димитър Дилчев печели 56,81 на сто, Божидар Василев /РБ/ - 43,19 на сто. В район "Красна поляна" Иван Чакъров от ГЕРБ печели 53,61 на сто, Стоян Танев /РБ/ - 43,69 процента от вота на избирателите. В район "Нови Искър" Даниела Райчева от ГЕРБ има 56,03 процента, а Владислав Владимиров /РБ/ 43,97 на сто. В район "Изгрев" също печели кандидатът на ГЕРБ Цветомир Жеков с 53,93 на сто. Филип Симеонов от РБ има 46,07 процента. Срещу МК "Лява България" ГЕРБ печели в район "Младост", където Цвета Авджиева има 61,98 процента, а Стефан Стефанов - 38,02 на сто от вота. В район "Искър" печели също ГЕРБ - Ивайло Цеков е с 57,85 на сто, а Борис Цветков /МК "БСП лява България"/- с 42,15 процента. В район "Илинден" Ивайло Божилов от ГЕРБ печели с 63,84 на сто от Данислав Николов /36,16 на сто/ от МК "БСП лява България".

Реформаторският блок печели в район "Средец", където Мария Ачкова е с 66,53 процента от вота на избирателите, а Вергиния Стоянова - с 33,47 процента. Район "Оборище" Васил Цолов /РБ/ печели с 54,72 на сто срещу кандидата на ГЕРБ Йорданка Фикирлийска, която получи 45,28 на сто от вота. РБ печели и в район "Витоша", където Теодор Петков получава 64,51 на сто от вота, а Валери Йорданов - 35,49 на сто. В "Красно село" първи е Христо Апостолов /РБ/ с 52,79 на сто, а Пламен Църноречки от ГЕРБ е с 47,21 на сто от вота.

В район "Кремиковци" балотажа печели независимият кандидат Ивайло Панев с 57,84 на сто от Валентина Присова /ГЕРБ/, която получи 42,16 на сто от вота. Панев е дългогодишен районен кмет, напусна СДС миналата година, заради несъгласие с политиката на РБ.

mediapool.bg