Кламер БГ - Новини: Балканите - с най-смъртоносни пътища в ЕС

Балканите - с най-смъртоносни пътища в ЕС

Европа

|
Вт, 20 Авг 2019г. 14:33ч.
Балканите - с най-смъртоносни пътища в ЕС

Най-смъртоносните пътища и неразумни водачи са на Балканите. България държи лидерската позиция по загинали след удар между леки автомобили, Румъния при пешеходците, а Гърция – при мотоциклетистите. Това показват данните на Евростат за 2017 г., като за някои страни са взети 2016 г., сред тях е и България.

От 2007 г. се наблюдава трайна тенденция за намаляване на пътните произшествия с фатален край. Преди 12 години загиналите по европейските пътища са били 43 000, докато десет години по-късно техният брой е намалял до около 25 000.

За съжаление България е лидер по броя смъртни случаи при удар между леки автомобили. През 2016 г. у нас са регистрирани 64 жертви на пътя на 1 милион жители. Това е близо шест пъти повече спрямо Малта, където са отчетени най-малко загинали – 11 на 1 милион. Средното за ЕС е 23-ма души на 1 милион.

Близо половината (46%) от смъртните случаи в ЕС са станали при удар между леки коли. Малко над една пета (21%) са случаите на загинали пешеходци, следвани от мотоциклетисти (15%) и велосипедисти (8%). Всеки десети е загинал на пътя при други форми на пътни произшествия.

Най-висока е смъртността на пешеходците ударени от автомобил в Румъния - 37 жертви на 1 милион души. Най-нисък е в Дания - едва трима пешеходци на 1 милион души.

Най-опасно е да караш мотор в Гърция. Южната ни съседка е лидер по смъртни случаи на мотористи при пътни инциденти - 20 смъртни случая на един милион жители през 2017 г. при средно 8 за ЕС. По този показател България е в дъното на класацията, заедно с Естония. В двете страни няма нито една жертва на моторист.

Румъния пък държи челното място по отношение на броя на загиналите колоездачи при пътнотранспортни произшествия - 10 смъртни случая на един милион жители. В същото време в Кипър и Люксембург не е регистриран нито един.

mediapool.bg