Кламер БГ - Новини: Ципрас заплаши СИРИЗА с предсрочни избори

Ципрас заплаши СИРИЗА с предсрочни избори

Балкани

|
Четв, 30 Юли 2015г. 09:26ч.
Ципрас заплаши СИРИЗА с предсрочни избори

“Лично не желая да се стигне до провеждането на предсрочни парламентарни избори, но бунтовниците в СИРИЗА може да ме накарат да предприема подобна стъпка“, заплаши гръцкият премиер и лидер партията Алексис Ципрас пред партийното радио "Сто Кокино", цитиран от БГНЕС.

"Ако загубя парламентарното мнозинство, ще бъда принуден да насроча предсрочни избори," каза Ципрас.

След подписване на финалното споразумение с кредиторите той смята да свика извънреден конгрес на СИРИЗА, за да се обсъдят действията на управляващите. В момента кабинетът на Ципрас преговаря за получаването на заем от 85 млрд. евро, които са част от третия спасителен пакет на международните кредитори.

Премиерът призна, че управлява в много тежка и мъчителна атмосфера, но по време на преговорите е защитавал интересите на народа.

"На гръцкия народ не сме обещавали, че ще бъде леко... Нямах друг избор освен да свикам референдум, което бе рисковано решение само по себе си, защото гръцките партньори стигнаха до крайности и гръцките банки затвориха врати", каза още той.

Според него "международните кредитори са искали от Атина да изпълни тригодишна програма в рамките на пет месеца", но категоричното "Не" на гръцкия народ е развенчало "грубото лице" на кредиторите.

mediapool.bg