Кламер БГ - Новини: Хиляди подкрепиха правителството в Скопие

Хиляди подкрепиха правителството в Скопие

Балкани

|
Вт, 19 Май 2015г. 11:20ч.
Хиляди подкрепиха правителството в Скопие

Между 30 и 40 хиляди души участваха в демонстрацията на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ в Скопие. Всенародният митинг в подкрепа на премиера Никола Груевски се проведе пред сградата на парламента в отговор на мащабната демонстрация на опозицията в меделя.

В половинчасовата си реч Груевски разкритикува своя политически противник – лидерът на опозицията Зоран Заев. Груевски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма да се оттегли от властта, защото партията, според него, е спечелила на честни избори преди една година. Премиерът увери, цитиран от БНР, че Македония няма да прави компромис с името на страната. Той бе категоричен, че въпросът, който вече 20 години определя бъдещето на нашата югозападна съседка, ще бъде решен на референдум от самите македонци.

На митинга под наслов "Силна Македония" Никола Груевски каза, че екстремисткото нападение в Куманово миналата седмица и политическата нестабилност са започнали да влияят и да нанасят вреда на македонската икономика. Но Груевски беше категоричен, че Македония е стабилна и никой не трябва да се плаши за нейното бъдеще.

"Тази вечер е мой дълг да ви кажа истината. Македония не е Никола Груевски или Зоран Заев. Ето това е Македония, тези хора - вие сте най-добрият отговор на всички, които дърпат конците и си мислят, че могат да ни пречупят, да ни промият мозъците, да ни измамят с манипулирани аудиозаписи, да ни плашат с терористични банди", каза Груевски в обръщение от трибуната пред парламента в Скопие, предаде агенция МИА.

По-рано в поздравителен адрес лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол изказа подкрепа за Груевски и водената от него политика.

По-късно във вторник ще се проведе среща в Страсбург с участието на лидера на опозицията Зоран Заев и премиера Груевски, организирана от европейските институции, с цел решаване на политическата криза в Македония.

Без напредък завърши провелата се втора среща на четиримата лидери на водещите македонски политически

партии в понеделник.

И на нея опозицията в лицето на СДСМ повтори своята "червена линия", от която не може да се откаже -

оставка на премиера Никола Груевски и сформирането на преходен кабинет, който да организира след 6 месеца провеждането на предсрочни парламентарни избори в Македония.

mediapool.bg