Кламер БГ - Новини: Газовият хъб ще увеличи зависимостта на Турция от Русия, смята Кълъчдароглу

Газовият хъб ще увеличи зависимостта на Турция от Русия, смята Кълъчдароглу

Балкани

|
Четв, 25 Май 2023г. 10:01ч.
Газовият хъб ще увеличи зависимостта на Турция от Русия, смята Кълъчдароглу

Кемал Калъчдароглу - съперникът на Ердоган на президентските избори в Турция в неделя Сн. ЕПА/БГНЕС

Съперникът на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост в Турция се опасява, че изграждането на газов хъб в турския район Тракия ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост от Русия, съобщават турски медии, позовавайки се на изказване на Кемал Кълъчдароглу пред телевизия "Бабала", предава БТА.

Кандидат-президентът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу заяви, че няма възражения срещу добрите отношения на Турция с Русия.

"Това, срещу което възразявам аз, е изпадането на Турция в зависимост от Русия в областта на енергетиката", каза той.

По думите му такава зависимост е "крайно опасна и би могла да създаде на Турция големи проблеми в бъдеще".

"Вие продължавате да казвате: "Сключихме споразумение с Русия, тя ще създаде тук газов център. Всъщност тя ще дойде с радост и ще създаде газов център, ще увеличи зависимостта (на Турция) от 30-40 процента на 90 процента, ще ви превземе", каза Кълъчдароглу, обръщайки се към сегашните управляващи.

Русия е най-големият вносител на газ в Турция, като доставя в страната около три пъти повече синьо гориво от останалите доставчици, сред които Азербайджан, Иран, а също Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, откъдето Турция получава втечнен газ.

Идеята за създаване на газов център в Турция за доставки на газ към Европа бе предложена от руския президент Владимир Путин през октомври миналата година, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган я подкрепи.

В края на миналата година турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че се планира проектът за създаване на енергиен център на територията на Турция да бъде осъществен в срок до една година.

Лидерът на Народнорепубликанската партия напомни мотото на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк за енергийна независимост. "Вие губите икономическата независимост в енергетиката", предупреди той.

Кълъчдароглу обеща, че ако дойде на власт, това, което ще направи, е да осигури транзит през Турция към Европа на източносредиземноморски газ, като по този начин осигури намаляване на цената на енергията "с до 3.5 - 4 цента".

"Да станем 70 процента зависими от друга държава означава да се превърнем в неин заложник", изтъкна още той.

mediapool.bg