Кламер БГ - Новини: Турция вече иска 5 млрд. евро от ЕС, за да задържи имигрантския поток

Турция вече иска 5 млрд. евро от ЕС, за да задържи имигрантския поток

Балкани

|
Съб, 30 Ян 2016г. 12:33ч.
Турция вече иска 5 млрд. евро от ЕС, за да задържи имигрантския поток

Турските власти са се обърнали към ЕС с молба да й бъдe oсигурена помощ от 5 млрд. евро, за да се урегулира ситуацията с бежанците предава RNS, позовавайки се на Die Welt.

В края на ноември Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за миграционната криза, което предвиждаше Брюксел да отпусне на Анкара 3 милиарда евро през следващите две години, за да се справи с приема на сирийските бежанци.

В замяна Турция ще помогне за спиране на мигрантския поток към ЕС. Италия се обяви преди 2 седмици против отпускането на Турция на поисканите от Европейската комисия 3 милиарда евро за спиране на притока на мигранти в ЕС.

Италия засега блокира решението, тъй като от бюджета на Евросъюза е запланувано отделянето на 1 млрд. евро, а останалите 2 млрд. трябва да отпуснат страните членки, посочил източникът за агенцията.

На този фон министърът по семейните въпроси и социалните политики на Турция Сема Рамазаноглу прогнозира, че около 85% от почти трите милиона сирийски бежанци в Турция нямат желание да се върнат в родината си при сегашните обстоятелства. Анкара ще се опита да интегрира тази част от засега временно пребиваващите.

Устойчивостта е важна, когато се обсъждат проблемите на сирийците, и решението е интеграция, каза Рамазаноглу, цитирана от "Хюриет".

Тя е един от първите турски ръководители, които открито индикират, че мигрантите вероятно ще останат. Поради десетилетно законово положение, Анкара гарантира бежански статут само на европейци.

Сирийците, които бягат в Турция от гражданската война в съседната страна, към момента получават само временен защитен статут и са определени като ”гости”.

Рамазаноглу каза, че 150 000 бебета са родени в сирийски бежански семейства само миналата година.

mediapool.bg