Кламер БГ - Новини: Байдън ще обяви нова военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Байдън ще обяви нова военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Война в Украйна

|
Съб, 20 Май 2023г. 08:23ч.
Байдън ще обяви нова военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски, сн. архив

Американският президент Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара в Хирошима, Япония, където участва в срещата на върха на Г-7, каза американски представител, поискал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

Служителят уточни, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС".

Ураинският президент Володимир Зеленски ще разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, с френския президент Еманюел Макрон, японския премиер Фумио Кишида и други участници в срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима. Зеленски ще вземе участие в сесията, посветена на мира и сигурността, заедно с лидерите на Г-7 и поканените лидери на трети страни, допълни министерството.

Очаква се Зеленски и Байдън да дискутират международната коалиция за обучение на украински пилоти за летене на изтребители, включително Ф-16.

Байдън обяви вчера, че ще подкрепи такова обучение. Според Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на Зеленски, това означава, че "скоро Украйна ще разполага с всичко, от което има нужда, за да защитава небето си".

Срещата на върха на Г-7 се провежда в момент, когато украинските войски подготвят контранастъпление.

Джо Байдън, който участва в срещата на върха на Г-7 в Япония, е уверил събеседниците си в своята „подкрепа за съвместна инициатива за обучение на украински пилоти на бойни самолети от четвърто поколение, включително F-16“, съобщи високопоставен служител на Белия дом.

Това решение беше наречено "историческо" от президента Зеленски, който каза, че очаква с нетърпение "обсъждането на практическото изпълнение" на плана в Хирошима.

Джо Байдън, който играе водеща роля в реакцията на Запада срещу руската инвазия в Украйна, е изправен пред нарастващ натиск да позволи американски самолети на компанията "Локхийд Мартин" да бъдат изпратени в Украйна не с посредничеството на самите САЩ, а от други страни, които ги притежават.

mediapool.bg