Кламер БГ - Новини: Байдън ще номинира Херо Мустафа за посланик в Египет

Байдън ще номинира Херо Мустафа за посланик в Египет

Свят

|
Четв, 30 Март 2023г. 13:10ч.
Байдън ще номинира Херо Мустафа за посланик в Египет

Херо Мустафа

Американският президент Джо Байдън възнамерява да номинира Херо Мустафа за посланик в Египет, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Дипломат от кариерата, Херо Мустафа бе посланик на Съединените щати в България от 2019 г. до 2023 г. Преди това тя е заемала високи постове в посолствата на САЩ в Португалия и Индия, се отбелязва в изявлението.

В САЩ посланиците са номинирани от президента, след което кандидатурите трябва да бъдат утвърдени от Сената - горната камара на Конгреса.

В същото време до дни в България се очаква да пристигне новият американски посланик Кенет Мъртън. Той е бил на същата позиция в Хърватия и Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж.

Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Носител е на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.

mediapool.bg