Кламер БГ - Новини: Байдън номинира Саманта Пауър начело на Американската агенция за международно развитие

Байдън номинира Саманта Пауър начело на Американската агенция за международно развитие

Свят

|
Ср, 13 Ян 2021г. 15:55ч.
Байдън номинира Саманта Пауър начело на Американската агенция за международно развитие

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира днес бившата посланичка на Съединените щати в ООН Саманта Пауър за ръководителка на Американската агенция за международно развитие, предаде Ройтерс.

"Пауър ще сплоти международната общност и ще работи с партньорите ни за справяне с най-големите предизвикателства на нашето време, сред които са КОВИД-19, климатичните изменения, бедността по света и отстъпление в областта на демокрацията", заяви в изявление екипът на Байдън.

Саманта Пауър е "тестван в кризи служител на държавата и дипломат, тя е лидер в работата по решаване на продължителни конфликти, в реакции на извънредни хуманитарни ситуации, в защитата на човешкото достойнство и в засилването на върховенството на закона и демокрацията", се казва още в изявлението.

Пауър е дългогодишен правозащитник и бивш посланик на САЩ в ООН от 2013 до 2017 г., по времето на бившия американски президент Барак Обама и тогавашния вицепрезидент Байдън. Тя също така бе служител в Белия дом в сферата на националната сигурност по времето на Обама от 2009 до 2013 година. Пауър е бивш журналист и носител на престижната награда "Пулицър".

mediapool.bg