Кламер БГ - Новини: Байдън нарече “геноцид“ войната на Русия в Украйна

Байдън нарече “геноцид“ войната на Русия в Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 13 Апр 2022г. 13:17ч.
Байдън нарече “геноцид“ войната на Русия в Украйна

снимка ЕПА?БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън определи войната на Русия на украинска територия като "геноцид". Той говори в Айова за усилията на администрацията да намали цените на горивата и спре нарастващата инфлация заради войната.

Байдън заяви, че прави всичко, което е по силите му, за да намали "цените и да се справи с повишаването им заради Путин"

"Семейният ви бюджет, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на половин свят разстояние", каза той.

След това Байдън беше попитан от журналистите за този коментар, докато се качваше на Air Force One за излитане от международното летище в Де Мойн.

"Да, нарекох го геноцид. Става все по-ясно, че Путин просто се опитва да изтрие идеята да можеш да бъдеш украинец. Доказателствата се увеличават и са различни от тези през миналата седмица. Има все повече доказателства за буквално ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна. Ще оставим юристите да решат на международно ниво дали това се квалифицира като геноцид, но на мен със сигурност ми изглежда така", каза Байдън.

Досега Байдън беше наричал руския държавен глава Владимир Путин военнопрестъпник и се е съгласявал с твърдението, че е "убиец", но никога не беше заявявал, че руската инвазия в Украйна е геноцид

Инфлацията в САЩ през март достигна връхна точка от 8,5% на годишна база. Такива нива на инфлацията не са виждани от декември 1981 година. По думите на Байдън 70 процента от поскъпването на продуктите се дължи на действията на Путин.

"Нахлуването на Путин в Украйна доведе до скок на цените на бензина и на хранителните продукти по целия свят", каза президентът демократ.

Републиканците обвиняват Байдън, че самият той води икономическа политика с прекомерни държавни разходи, които подхранват инфлацията.

mediapool.bg