Кламер БГ - Новини: Байдън иска наново да активизира връзките на САЩ с НАТО и ЕС

Байдън иска наново да активизира връзките на САЩ с НАТО и ЕС

Свят

|
Ср, 11 Ноем 2020г. 13:08ч.
Байдън иска наново да активизира връзките на САЩ с НАТО и ЕС

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е казал на френския президент Еманюел Макрон, че иска наново да активизира двустранните и трансатлантическите отношения, по-специално чрез НАТО и ЕС, след като те пострадаха при управлението на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

В първия им телефонен разговор във вторник двамата са обсъдили бъдещото си сътрудничество в борбата с пандемията от новия коронавирус и заплахата от климатичните промени, както и сигурността и развитието в Африка, се казва в изявление на преходния екип на демократа.

Джо Байдън е благодарил на президента Макрон за поздравленията му и е изразил желанието си да укрепи отношенията между САЩ и Франция, която е най-старият им съюзник, се казва още в изявлението.

Германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла с Байдън по телефона и двамата са били единодушни за значимостта на трансатлантическото партньорство, посочи говорител на германския лидер, цитиран от Ройтерс.

"Тя честити на него (Байдън) и избраната за вицепрезидент Камала Харис изборната победа. Канцлерът изрази желанието си за близко и изпълнено с доверие бъдещо сътрудничество", допълни говорителят.

Байдън вече е разговарял с шестима световни лидери и ги е уверил, че Вашингтон възнамерява да играе активна роля на международната сцена.

Новоизбраният президент уточни, че е влязъл в контакт с представители на Великобритания, Германия, Франция, Ирландия, Канада.

"Уверен съм, че можем да върнем на Америка предишното уважение", допълни демократът.

mediapool.bg