Кламер БГ - Новини: Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ

Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ

Свят

|
Нед, 13 Ноем 2022г. 09:00ч.
Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ

Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ

Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ. Това е забележителен резултат, който не отговаря на прогнозите за победа на републиканците в двете камари на Конгреса.

Междинните избори по традиция водят до отхвърляне на управляващата партия. При рязко покачващата се инфлация и спадащата популярност на Байдън републиканците очакваха да се изправят на мощна "червена вълна" и да превземат Сената и Камарата на представителите.

Но вълната така и не се разрасна и американските телевизии обявиха ключовата сенатска надпревара в Невада в полза на демократката Катрин Кортез Масто. Този успех даде на партията 50-те места, необходими за ефективно мнозинство.

Победата закрепва контрола на демократите в Сената, тъй като вицепрезидентът Камала Харис може да даде решаващия глас, ако горната камара се раздели поравно 50 на 50.

Сенатската надпревара в Джорджия, насрочена за декември, остава висяща, предаде АФП.

Резултатът в Камарата на представителите също виси на косъм и макар че републиканците са леко облагодетелствани да поемат контрола. Това ще стане с много по-малко мнозинство, отколкото предвиждаха в началото.

Байдън е по-силни позиции за срещата със Си Дзинпин

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се чувства добре и в по-силни позиции, след като стана ясно, че демократите запазват контрола върху Сената на американския Конгрес, предадоха световните агенции.

"Чувствам се добре и очаквам с нетърпение следващите две години", заяви Байдън в Пномпен, където участва в срещата на върха на страните от АСЕАН.

Пред журналисти той добави, че ще пристигне в Бали за срещата си с китайския президент Си Дзинпин, подсилен от успеха на демократите на междинните избори.

Байдън ще има среща със Си на остров Бали. "Познавам Си, той ме познава също", заяви Байдън и добави, че очаква разговорите му с него да бъдат откровени.

Президентът допълни, че ще се опита да установи червените линии в напрегнатите отношения между САЩ и Китай по време на срещата си със Си утре, допълва Франс прес.

Днес в Пномпен Байдън ще има пък среща с лидерите на Япония и Южна Корея, за да координират заедно отговора си на действията на Северна Корея. Но също така те ще обсъждат и сътрудничеството си пред все по-нарастващото влияние и настъпателно поведение на Китай в Тихоокеанския регион, отбелязва Асошиейтед прес.

mediapool.bg