Кламер БГ - Новини: Байдън: Решението за касетъчни боеприпаси за Украйна беше трудно

Байдън: Решението за касетъчни боеприпаси за Украйна беше трудно

Война в Украйна

|
Съб, 08 Юли 2023г. 09:57ч.
Байдън: Решението за касетъчни боеприпаси за Украйна беше трудно

Снимка: БГНЕС

Решението да се предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна е взето трудно и след обмисляне. Това заяви американският президент Джо Байдън. Касетъчните муниции са част от новия пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, които американското правителство ще предостави.

Касетъчните боеприпаси са считани за опасни за цивилното население, защото се взривяват във въздуха над мишената и разпръскват голям брой по-малки взривове. Те обаче често не се детонират и след използването им трябва да се разминира.

Избор

Байдън коментира, че изборът е бил между това да се предостави на Украйна средство, с което може да спре руските танкове или контранстъплението й да бъде забавено.

"Това е война, в която боеприпасите играят много важна роля, а боеприпасите на украинските сили са на привършване", заяви той.

Според съветника по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан така Украйна няма да остане без защита. Боеприпасите са били поискани от украинската страна. Разминиране така или иначе ще се наложи, защото руските сили използват такива боеприпаси отдавна, каза той.

"Признаваме, че касетъчните боеприпаси крият опасност за мирните граждани от неизбухнали снаряди, затова отлагахме решението, колкото се може по-дълго", коментира Съливан.

По-бавно от очакваното

Украинското контранастъпление срещу върви по-бавно от очакваното, но все още е рано да се правят каквито и да било заключения за това как ще завърши, заяви висш представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Руските войски са успели да се окопаят много добре, коментира зам.-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал

"Твърде рано е да се съди дали украинското контранастъпление е успешно или не, защото все още сме в началото на средния му етап. Те все още сондират руските отбранителни линии и районите под руски контрол за слаби места. Истинската проверка ще бъде, когато установят тези слаби места - колко бързо ще успеят да се възползват от тях", коментира той.

mediapool.bg