Кламер БГ - Новини: Байдън: Не бива да се позволи Русия да манипулира притока на газ с политически цели

Байдън: Не бива да се позволи Русия да манипулира притока на газ с политически цели

Свят

|
Нед, 31 Окт 2021г. 11:51ч.
Байдън: Не бива да се позволи Русия да манипулира притока на газ с политически цели

Байдън: Не бива да се позволи Русия да манипулира притока на газ с политически цели

САЩ и Германия е важно да продължат съвместната работа по реализирането на споразумението за подкрепа на Украйна и защита на европейската енергийна сигурност, заяви американският президент Джо Байдън, който обсъди в събота с германския канцлер Ангела Меркел и вицеканцлера Олаф Шолц опитите на Русия да манипулира по политически причини доставките на природен газ, съобщи Белият дом.

Байдън, който е в Рим за срещата на върха на Г-20, подчерта, че е важно да се попречи на Русия "да манипулира притока на природен газ с вредни политически цели", се казва в съобщението.

Споразумението предвижда въвеждане на санкции срещу Русия в случай, че газопроводът "Северен поток - 2" се използва като "геополитическо оръжие".

В съобщението се посочва, че е обсъдена и темата за положението в Афганистан, включително продължаващите съвместни действия по оказване на хуманитарна помощ на жителите на страната.

По-рано същия ден операторът на тръбопроводите в Германия обяви, че подаването на руски газ в части от преминаващия през Полша газопровод "Ямал-Европа" се е забавило и практически до нула и след това напълно е спряно. От "Газпром" заявиха, че изискванията на европейските потребители са били удовлетворени.

Русия праща газ за Западна Европа по няколко различни маршрута, един от които е "Ямал-Европа" с капацитет 33 милиарда куб. метра годишно.

В хода на възстановяването на световната икономика след Covid-кризата, цените на природния газ в Европа се повишиха, докато газохранилищата в редица страни от ЕС не бяха достатъчно запълнени през топлите месеци на годината. В края на септември Международната енергийна агенция призова Москва да увеличи обемите на изнасяния газ в Европа, за да помогне на пазара да се подготви за отоплителния сезон.

mediapool.bg