Кламер БГ - Новини: Багер е увредил дюни на плажа "Бутамята"

Багер е увредил дюни на плажа "Бутамята"

България

|
Вт, 05 Апр 2022г. 15:31ч.
Багер е увредил дюни на плажа "Бутамята"

Сн. Гергана Николова, която е подала сигнала за увреждането

Багер е бил забелязан да заравнява дюните на плажа "Бутамята", край село Синеморец, във вторник сутринта, информира изданието "Дневник".

Сигналът за увреждане на дюните в близост до едно от заведенията на плажа е подаден рано сутринта от Гергана Николова, която преди години беше и първият гражданин, сигнализирал за незаконна сеч от телевизионното предаване "Игри на волята". Тя е заснела както багера, така и увредените от него дюни.

За "Дневник" Николова заяви, че е подала сигнал на телефон 112, а десет минути по-късно багерът прекратил дейностите си и "изчезнал".

От Министерството на околната среда и водите потвърждават сигнала. На бургаската екоинспекция е разпоредено да извърши проверка.

Стефан Аврамов от инициативата "Зелени закони" посочва, че на плажа "Бутамята" са документирани сиви дюни, които са защитени. Според него е възможно да има и зародишни (ембрионални) и бели дюни, които да не са отразени в картите.

През юни 2020 г. за нов концесионер на плажа за следващите 20 години бе определена фирмата "Ди Ен Трейд".

Предишният стопанин на пясъчната ивица бе обозначил дюните и имаше надписи с предупреждения за опазването им.

Така изглеждаше "Бутамята" през лятото на 2019 г, сн. Mediapool

През годините неведнъж пясъчни дюни са били унищожавани от ползвателите на крайморските плажове с различни благовидни обяснения - включително за укрепване на брега. Разследванията досега не може да се похвалят с особне резултат.

mediapool.bg