Кламер БГ - Новини: БФС изхвърли "Литекс" от "А" група заради скандала на "Герена"

БФС изхвърли "Литекс" от "А" група заради скандала на "Герена"

Спорт

|
Ср, 16 Дек 2015г. 15:09ч.
БФС изхвърли "Литекс" от "А" група заради скандала на "Герена"

Дисциплинарната комисия на БФС единодушно взе решение в сряда да извади от "А" група "Литекс" заради заформилия се скандал в събота, когато ловчанлии прекратиха мача си с "Левски", недоволни от съдийството.

Тогава главният мениджър на отбора Стойчо Стоилов нареди на играчите си да напуснат терена в последната минута на първото полувреме, след като втори футболист в оранжево получи директен червен картон за удар без топка срещу Мигел Бедоя от "Левски".

Въпреки че изгонването на Бьорн Йонсен и Рафаел Перес от "Литекс" бе безспорно, ръководството на тима изненадващо реши да го извади от игра, прекъсвайки срещата, заради което инкасира служебна загуба с 0:3. До този момент ловчанлии водеха на "Левски" с 1:0, въпреки че играеха в намален състав.

Правилникът на БФС в тези случаи ясно регламентира, че отборът, прекратил мач, се наказва с изваждане от "А" група. Освен това на "Литекс" се налага и глоба от 20 000 лева, а президентът на клуба Трифон Попов е санкциониран с 15 000 лева, тъй като той пое вината за изваждането на тима от терена. Решението може да се обжалва пред Апелативната комисия на БФС в 7-дневен срок.

"Левски" също понесе сериозни санкции заради безредиците на "сините" фенове с полицията по време на четвъртфиналния мач от Купата на България между двата отбора в Ловеч преди седмица, както и заради това, че делегатът на мача в София в събота бе ударен с камък. Следващите две домакински срещи на "Герена", срещу "Монтана" и "Пирин", ще се играят пред празен сектор "Б", а третото домакинство, срещу "Берое", ще бъде изцяло закрито.

Развоят на последните събития обаче е доста сложен за анализиране, предвид идеята на Гриша Ганчев да обединява ловчанлии със закъсалия финансово и изхвърлен във "В" група ЦСКА. Бившият борец все още взима управленските решения в клуба от Ловеч и нищо не става без неговото одобрение.

Допълнителен детайл в картината е и заявката на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев през уикенда, че може да прекрати участието на разградчани във футболното първенство, ако съдиите продължавали да подкрепят "Левски". Това изявление бе в явна подкрепа към "Литекс", въпреки че двата отбора са в нескрита война от доста време. Пререканията между двата лагера доведоха дори до декларация от Ганчев, в която Домусчиев бе определен като "гелосана делиорманска мъжка мастия".

Всичко това се случва само няколко месеца, след като доскорошният собственик и президент на "сините" Тодор Батков сдаде акциите си на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, а впоследствие в ръководството на тима влезе и телекомът "Виваком".

Около тази смяна в собствеността на "Левски" се засилиха съмненията, че премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски затвърждават влиянието си в клуба от "Герена", чрез близки до тях фигури в лицето на Тонев и Ангелов. Първият е бивш изпълнителен директор на "Локомотив" (София), ексшеф на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ, който оглавяваше спортната комисия в Столичната община.

Тонев влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. Според непотвърдена официално информация тогава във финансирането на "Левски" участваше и изключително близкият на лидера на ГЕРБ строителен предприемач Александър Сталийски, който неведнъж е заявявал интереса си към клуба.

Александър Ангелов пък е адвокат, който от години гравитира около бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ангелов и партньорът му Гено Андреев, който води последното общо събрание на акционерите на "сините", участваха например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

След като Батков сдаде акциите си безвъзмездно на тримата, финансовото състояние на клуба значително се подобри, като той започна регулярно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори. Случайно или не, след промяната на собствеността в "Левски", той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

mediapool.bg