Кламер БГ - Новини: БСП сезира прокуратурата за "драстични нарушения" в конкурс за озеленяване на София

БСП сезира прокуратурата за "драстични нарушения" в конкурс за озеленяване на София

България

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 18:55ч.
БСП сезира прокуратурата за "драстични нарушения" в конкурс за озеленяване на София

БСП сезира прокуратурата за

Сигнал в прокуратурата за “драстични нарушения и злоупотреби” при провеждане на обществена поръчка за озеленяване за 50 млн. лв. внесоха в петък депутатите от БСП Георги Свиленски и Христо Проданов, и общинските съветници Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова. В епицентъра на скандала е поръчка за поддържане на зелени площи, паркове и градини в Столична община за период от 5 години. БСП твърди, че сред нарушенията на класираните кандидати били участие с несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера.

Сигналите

"Сигналите касаят допускане на участия и класиране на фирми, които не отговарят на конкурсната документация и са подали документи с невярно съдържание, което според закона води до отстраняването им и включването им в забранителен списък за 5 години", уточняват от БСП.

Депутатите от левицата са подали два сигнала до Столична община във връзка с провежданата процедура.

Първият е от 17 декември 2020 г. "В него са посочени конкретни данни от офертите на участници “Грийнтаун”, Титан БКС и “Алверс Комерс“, от които ясно се вижда, че участниците са декларирали неверни данни, както и че не са изпълнили изискванията в документацията”, посочват от БСП.

Оттам твърдят, че комисията на възложителя, т.е. на Столична община не извършва проверка във връзка с подадения сигнал. А напротив, след като решението е отменено от КЗК и върнато на възложителя, без да се извърши проверка, отново са класирани същите три фирми.

Очаквано и това класиране на Столична община е обжалвано в КЗК, като в хода на производството антимонополната комисия издава удостоверения за достъп на информация от трети лица.

БСП твърди, че отново са събрани допълнителни доказателства за декларирани неверни данни в офертите на участниците “Грийнтаун”, Титан БКС и “Алверс Комерс”. Проверка на Mediapool показва, че собственик на първата фирма е Райна Иванова. Титан БКС се свързва с холдинг Титан на Димитър Борисов и Ивайло Иванов, а "Алверс Комерс" е собственост на Дончо Нановски, Стоил Нановски и Мария Нановска.

За тези три фирми и потенциалните им нарушения е изпратен втори сигнал, който е подаден на 6 август 2021 г. до Йорданка Фандъкова, казват още от БСП. Там отново се казва, че трите фирми са представили в своите оферти документи с невярно съдържание.

“Този тип грандиозни нарушения са практика за управлението на ГЕРБ както на национално ниво, така и на местно равнище”, добавят от БСП.

Столична община: ВАС потвърди избраните кандидати

От Столична община посочиха пред Mediapool, че през 2019 г. е обявява обществена поръчка за поддържане на паркове, градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения по 19 обособени позиции. През март 2020 г. са сключени договори за 6 от обособените позиции, а останалите 13 позиции са обжалвани пред Върховния административен съд. През септември 2020 г. ВАС потвърждава класирането на 3 от обжалваните позициите и Столична община е сключила договор с класираните и потвърдени от съда изпълнители.

Наред това със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова били извършени две проверки на техниката на участниците. Проверките са установили наличие на декларираната техника от всички участници, които са класирани на първо място (проверка през 2019 г.) и наличие на декларираната техника на изпълнителите по вече сключените договори (проверка 2021 г.).

През 2021 г. 10-те останали позиции са обжалвани отново пред ВАС, като през октомври тази година ВАС потвърждава класирането на Столична община на 8 от позициите и връща за повторно разглеждане на комисията по избора две от позициите.

Групата на БСП в СОС също

е имала свои представител в комисията и той е участвал, както в прегледа на документите и

класирането, така и в приемането на техниката, добавят от Столична община.

mediapool.bg