Кламер БГ - Новини: БСП с план за първите 100 дни, ако спечели изборите

БСП с план за първите 100 дни, ако спечели изборите

България

|
Вт, 30 Март 2021г. 18:29ч.
БСП с план за първите 100 дни, ако спечели изборите

БСП представи какви мерки ще вземе през първите 100 дни, ако спечели изборите и партията влезе в управлението на страната.

"Ние ще изпълним всяка точка от нашата програма, но за първите 100 дни сме ориентирани към здравеопазване, социална политика, доходи и работни места, икономика, финанси и образование", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Сред приоритетите на БСП е намаляване на ДДС на лекарствата от 20% на 9%,безплатни лекарства за децата до 14 г., започване на преговори за внос на китайската и руска ваксини, налагане на забрана за продажба на болници и т.н.

Социалистите предвиждат още премахване на плоския данък, но корпоративният данък остава 10 процента. "При предложеното въвеждане на прогресивно подоходно облагане близо 3.5 млн. души остават с досегашния данък, а само 120 хиляди ще са с по-високо облагане, а 755 946 семейства - по-ниски данъци", твърди лидерът на БСП.

Партията предвижда възстановяване на списъците на възрастните хора, хората на първа линия, хронично болните, които доброволно искат да се ваксинират. Предлагат още РЗИ-ата служебно да доставят ваксините на личните лекари, които поемат процеса по ваксинация.

"Отделяме болниците на Covid болници и чисти от Covid болници, за да могат хората с различни заболявания да имат бърз и ефективен достъп до здравеопазване Започваме веднага преговори за доставка на китайска и руска ваксини, за да има право на свободен избор между всички възможности", каза Нинова.

Социалистите обещават и ежемесечна държавна помощ на домакинствата, изплащане по една минимална работна заплата на самоосигуряващите се лица и топла храна за възрастните хора и социално слабите до края на пандемията.

"Веднага можем да въведем безплатните детски ясли и градини, а на работещите родители, останали вкъщи да гледат децата си - 70 процента от трудовия им доход да бъде осигурен, но не по-малко от една минимална работна заплата", каза още Нинова.

От БСП възнамеряват да регламентират и работата от вкъщи в Кодекса на труда, да въведат данъчна ваканция за бизнеса, както и държавата да покрие определен процент от оборотния капитал, за да помогнем българските производители и на икономиката.

Нинова добави, че БСП би направила пълен преглед на състояние на държавата - разходи, приходи, дълг, резерв.

Планът включва и осигуряване на компютри, таблети и лаптопи на деца от социално слаби семейства, както и безплатни учебници от първи до ХІІ клас и по един учебник за един клас.

БСП предвижда още еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за всички деца от 1 до 4 клас. Друго тяхно предложение е младите хора няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

"Спешно започваме подготовка за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход, което засяга около 1 млн. и 300 хил. пенсионери, живеещи на прага на бедността", каза още Нинова.

Тя обаче не представи финансови разчети колко ще струват на бюджета всички намислени от социалистите мерки.

mediapool.bg