Кламер БГ - Новини: Над 60 делегати са отстранени от конгреса на БСП идния уикенд

Над 60 делегати са отстранени от конгреса на БСП идния уикенд

България

|
Нед, 05 Фев 2023г. 13:35ч.
Над 60 делегати са отстранени от конгреса на БСП идния уикенд

Кирил Добрев преди съвета, Снимка: БГНЕС

Над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който ще се проведе следващата събота и неделя. Това коментираха преди заседанието на националния съвет на БСП Кирил Добрев и Костадин Паскалев, предаде БНР.

Кирил Добрев заяви, че е на съвета, за да разбере защо са отстранени около 70 делегати от конгреса в последните 2-3 седмици. По думите на конгреса може да се направи всичко. "Той може да закрие БСП, има такива функции. Може и да отнеме и правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател. От него може да се очаква всичко", каза Добрев.

Костадин Паскалев се надява да се уточни делегатският състав на конгреса на БСП. "Това е противоуставно, защото съгласно устава те могат да бъдат отстранявани само ако са напуснали земния си път, ако са напуснали партията и са в трайна невъзможност да вземат участие в партийния живот. Няма такива ситуации с тези хора, които са отстранени", обясни Паскалев.

Според Кирил Добрев ситуацията е скандална.

"Конгресът може да направи всичко. Те, моите колеги, които днес по всички студия обясняваха, че тази тема не е актуална, мога да им кажа само, че конгресът може да закрие БСП. Има такива функции. Може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател, така, че от конгреса може да се очаква всичко и да бъдат под напрежение следващата седмица", добави вътрешният опозиционер.

БСП свика Национален съвет, за да одобри коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори. Той обаче се провали, защото беше отложен за петък, 10 февруари, от 14 часа. Според пресцентъра на партията причините са това са три: 1. заради лошото време в страната най-отдалечените делегации не успяха да пристигнат навреме; 2. част от членовете на националния съвет са ангажирани по места с преговори за състава на районните избирателни комисии; 3. имаше членове на Националния съвет, които присъстваха, но отказаха да се регистрират с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори.

Партийният форум трябваше да определи график за провеждането на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по райони.

Коалицията към настоящия момент се запазва същата за изборите. Това заяви Филип Попов преди започването на националния съвет. Той допълни, че предстоят още няколко национални съвета, на които ще се определят водачите на листи, местата на коалиционните партньори и гражданските квоти.

"Когато една политическа партия започне да се занимава с административно-уставни нарушения, за да защити позициите си, вместо да формира политики, тя е обречена на тежки резултати", каза Костадин Паскалев.

mediapool.bg