Кламер БГ - Новини: БСП призова Цацаров да провери случая с къщата в Барселона

БСП призова Цацаров да провери случая с къщата в Барселона

България

|
Съб, 18 Май 2019г. 12:00ч.
БСП призова Цацаров да провери случая с къщата в Барселона

“Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички необходими документи и ще му ги предоставим”. Това каза в Хасково водачът на листата на “БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева, цитирана от пресцентъра на партията.

“Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина, и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона”, заяви Йончева.

Тя обясни, че заедно с юристи подготвя сигнал до главния прокурор с документи, проследяващи произхода на парите, с които е построена къщата.

Случаят с къщата в Барселона е от няколко години. През лятото на 2019 година в специално създадена Фейсбук група "Да спрем разграбването на България" се появиха два клипа, в което се изнася информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона.

Твърденията са, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

В клиповете се прави намек, че премиерът е свързан с къщата, а произходът на парите е проследен до “Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов, които са познати на Борисов.

След публикуването на клиповете групата беше закрита, въпреки обещанията за още разкрития.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът "Биволъ" публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче.

mediapool.bg