Кламер БГ - Новини: БСП претърпя пореден електорален срив

БСП претърпя пореден електорален срив

България

|
Нед, 01 Ноем 2015г. 22:04ч.
БСП претърпя пореден електорален срив

БСП призна изборна загуба без да изчака финалните резултати от проведения в неделя втори тур на кметските избори, в който кандидати на партията участваха в шест балотажа в областни градове и след като партията не успя да спечели нито един областен център на първия тур миналата неделя.

"Не е приятна тази гледка...ние загубихме тези избори", обяви депутатът от БСП и член на националния й предизборен щаб Корнелия Нинова пред БНТ.

"Бих искала да кажа на хората, които са ни подкрепили или ни подкрепят – това да не ги демотивира, а това да ни амбицира за следващите", призова тя.

"Има загуба. Ще има оценки, ще има и отговорност. Но не мисля, че само това е капацитетът на левицата. Можем много повече", каза Нинова.

"БСП губи изборите, но никога не е падала на колене", заяви зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов пред бТВ, коментирайки първите резултати от екзитпол.

Социалистите са на балотаж в над 60 общини. Според Стоилов БСП има реален шанс да спечели срещу кандидатите на ГЕРБ в 3-4 областни градове - Ловеч, Враца, Разград, Сливен. Докато резултатите не бъдат преброени, не може да се каже със сигурност, коментира той, въпреки колегата му Корнелия Нинова, която е на място в Сливен, призна победата на ГЕРБ.

По-късно вечерта се разбра, че БСП претърпя историческа загуба в Ловеч, червена крепост от години. Според прогнозните резултати, БСП няма да спечели четвърти мандат с кмета Минчо Казанджиев. Претендентът на ГЕРБ Корниелия Маринова постига изборен резултат от 57.1% срещу 42.0% за кандидата на БСП.

Корпоративният и контролираният вот поставя под съмнение политиката, каза още Стоилов. По думите му главното е хората да върнат доверието си в политиката и по-специално в лявата политика.

"Общият извод, който сме направили, е, че БСП загуби тези избори", заяви зам.-председателят на БСП Бойко Великов пред БНР, отбелязвайки, че "БСП има възможност да спечели в някои от областните центрове".

"Реален е нашият спад както по отношение на броя на общинските съветници, така и по отношение на гласовете ни за общинските листи. Трябва да отчетем и слабото ни представяне в големите градове, което се превръща в сериозна слабост за БСП. Тези избори показаха, че ние не навсякъде успяхме да издигнем убедителни и конкурентоспособни кандидатури. Отчитаме и ниската избирателна активност на втория тур. Тя се дължи и на опорочаването на вота от първия тур. Ние не успяхме да мотивираме достатъчно нашите привърженици", каза Великов.

От "Позитано" коментират, че това са най-слабите резултати за партията от десетилетия. Тези местни избори бележат пореден исторически срив за левицата след загубата й на извънредните парламентарни избори миналата година.

В общините, където ГЕРБ се яви на балотаж с БСП, надпреварата е оспорвана и не може в момента да се твърди какъв е крайният резултат, каза пред бТВ Валери Жаблянов от националния предизборен щаб на БСП. Той допълни, че не може да посочи причините.

Българската демокрация е тежко болна, каза още Жаблянов в коментар за изводите от вота. "Общини, където кметовете са избрани с 10-15 на сто от имащите право на глас, не може да се каже, че имат представително управление. За съжаление и в София е такъв случаят. Фандъкова е избрана с 300 000 гласа, което от 1.2 млн. имащи право на глас виждате за какво става дума.

mediapool.bg