Кламер БГ - Новини: БСП предлага държавата да субсидира медицински дейности и във ведомствените болници

БСП предлага държавата да субсидира медицински дейности и във ведомствените болници

България

|
Пон, 04 Септ 2017г. 15:28ч.
БСП предлага държавата да субсидира медицински дейности и във ведомствените болници

БСП предлага промяна в Закона за лечебните заведения, с която ведомствените болници да могат да получават държавно финансиране наравно с останалите държавни и общински болници за определени дейности. Сега някои медицински интервенции, както и спешните случаи, които не се покриват от НЗОК, се субсидират от Министерството на здравеопазването, но ведомствените болници като ВМА, Транспортна болница, МВР болница и други попадат извън този обхват.

Депутатите от БСП предлагат и тези лечебни заведения да получават финансиране за медицинските изделия при лечение на мозъчни аневризми, бъбречно заместителна терапия и др. заболявания, които се субсидират по специална методика на здравното министерство.

През 2016 година по тази методика в цялата страна са лекувани над 1200 пациенти. 51 са пациентите, лекувани от мозъчни аневризми и артериографии на венозни малформации.

За сравнение от 2007 до 2016 година във ВМА са извършени общо 382 мозъчни емболизации и артериографии на венозни малформации или 38 средногодишно. Тоест сериозна част от тази дейност се извършва именно във ВМА. Първата мозъчна емболизация у нас също е извършена във ВМА.

Според БСП невъзможността на ведомствените болници да получават държавни субсидии за тези дейности поставя техните пациенти в ситуация да плащат сами за скъпо струващото лечение.

“Това на практика ги поставя в неравностойно положение и ограничава достъпа им до лечение. Законопроектът цели именно премахването на тази необоснована и по никакъв начин защитима неравнопоставеност“, се казва в мотивите на вносителите, сред които са лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутатите Анелия Клисарова, Георги Михайлов, Георги Йорданов, Жельо Бойчев и др.

mediapool.bg