Кламер БГ - Новини: БСП още не казва дали подкрепя руските референдуми в Украйна

БСП още не казва дали подкрепя руските референдуми в Украйна

България

|
Пон, 26 Септ 2022г. 15:28ч.
БСП още не казва дали подкрепя руските референдуми в Украйна

БСП още не казва дали подкрепя руските референдуми в Украйна

От БСП все още не казват каква е позицията на партията по непризнатите на международно ниво референдуми за присъединяване към Русия, които се провеждат в четири украински района.

Пред Нова тв социалистът Георги Свиленски отказа да отговори дали БСП ще признае резултатите от допитванията в Украйна.

"Както винаги в БСП – това не мога да го кажа нито аз, нито председателят на партията. Ще се събере националният съвет и ще имаме позиция. (...) Позицията ще е преди изборите. Не мислете, че бягаме от темата или, че БСП няма да има позиция", каза Свиленски и отказа да заяви дори личното си мнение.

После водещите попитаха дали е възможно БСП да признае референдумите при положение, че целият свят ги отрича.

"Надейте да вкарвате какво ще се окаже. Нека видим в каква позиция ще се окаже БСП", каза той.

На уточнение, че въпросът е дали той допуска и това БСП да признае референдумите, Свиленски отговори: " Допускам, всичко допускам. Вие допускахте ли, че ще има война преди една година в Украйна?".

"Това няма значение", подчерта водещата, а социалистът й отговори, че според него е същото.

По повод войната на Русия в Украйна Свиленски изрази тезата, че БСП настоява за мир и "да се спрат всички военни действия и да се седне на масата на преговорите". Социалистите са против това България да изпраща оръжия на Украйна и по тази причина той посочи: "С оръжия няма как да се спечели война. Винаги ще има жертви, винаги ще има убити".

Последва въпрос дали в контекста на желанието на БСП военните действия да бъдат прекратени България би трябвало да дава убежище на руснаци, които искат да избягат от мобилизация, Свиленски каза:

"Това е интересен въпрос, който мисля, че от вчера започва да се задава. За мен на този етап това е все още вътрешно политически въпрос на Русия и България не трябва да се меси".

"Не е вътрешно, защото тези хора (мобилизираните- бел.ред) излизат извън границата на Руската федерация и отиват в международно признатите граници на Украйна. Не може да е вътрешен въпрос присъствието на мобилизиран в друга държава", каза водещият.

Свиленски пък обяви, че "всеки един въпрос, който го задавате, е толкова важен и толкова последствия може да доведе след си за това дали може или не може и дали трябва или не трябва, че трябва да бъдем много внимателни".

Водещият подчерта, че бягащите от мобилизацията не просто пазят себе си, но и не искат да убиват. "Те не желаят и да бъдат убивани вероятно", каза социалистът.

mediapool.bg