Кламер БГ - Новини: Нинова откри предизборната кампания от Бузлуджа

Нинова откри предизборната кампания от Бузлуджа

България

|
Съб, 30 Юли 2022г. 20:45ч.
Нинова откри предизборната кампания от Бузлуджа

Нинова откри предизборната кампания от Бузлуджа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри предизборната кампания на левицата от Бузлуджа, където преди 131 години е поставено началото на социалистическото движение у нас.

Изборите ще решат дали промяната ще продължи, каза Нинова пред събралото се множество от хора на поляната. По данни на партията около 20 000 привърженици се изкачиха до историческия връх. В същото време вътрешната опозиция образно се изрази, че едва ли не е имало „два файтона хора“, предаде БНТ. Наред с българските знамена, се развяваха и руски, но те бяха тук – там, отбелязва изданието „Сега“.

БСП тръгва към предстоящите избори с тревога за инфлацията, за цените, за бедността и за неравенството и първата цел е борбата с тях и защитата на българските граждани и семейства, каза Корнелия Нинова.

„Нашето желание е разделението на властите да вземе връх, да кажем "не" на заличаването на институциите. Искаме икономически развита, социално силна и образована нация. През изминалите седем месеца, през които управлявахме с дясна партия, ние доказахме, че сме държавно отговорна партия, през този период БСП беше фактор на стабилност и социален стълб в политиката“, заяви Нинова.

Оставяме финансово стабилна, икономически развита и социално ангажирана държава, каза

Нинова пред събралото се множество.

Тя изреди успехите на БСП в управлението - увеличението на пенсиите, подкрепата за енергийно слабите, наложения мораториум върху цената на токаза домакинствата, оздравяването на държавните предприятия. За пръв път откакто България е член на Европейския съюз, държавата ни е на първо място за нещо добро - по индустриален растеж и промишлено производствои това е заслуга на БСП, изтъкна Нинова.

„Обещават ви евроатлантическа коалиция, но "евроатлантическа ценност" е само параван за реставрация на управлението на ГЕРБ и ДПС“, каза лидерът на социалстите. Тя посочи, че такива ценности са правовата държава, върховенството на закона и разделението на властите, свободата на човека и на словото, а тези хора не изповядват тези ценности.

„С това управление от партия, с която никой не желаеше да преговаря, ние се превърнахме в партия, която преговаря с всички, защото сме дипломати“, каза още Нинова.

Тя отново повтори, че президентът Румен Радев не е прав за изказването си, че оставят държавата в хаос. По думите й друг предизвиква хаос - "онези скрити сили, които видяха заплаха, че ще има справедливост, които видяха заплаха за откраднатите милиони и които се полакомиха за още милиони". Тези сили се обединиха и свалиха правителството, каза Нинова.

В петък вечер в предаването „Панорама“ по БНТ Нинова каза, че изгонването на руските дипломати е „взело главата“ на Кирил Петков.

От Бузлуджа Нинова се обърна към присъстващите с думите, че са тук заради солидарността и заради социалната справедливост за по-добър живот.

"В името на тази социална справедливост управлявахме България. И днес ни атакуват. Това управление направи детските градини и ясли безплатни. Заради БСП в това управление хората плащат по-малко данъци. Ако БСП продължи напред, ще има безплатни лекарства за децата и безплатни учебници до 12-и клас", отбеляза лидерът на партията.

Покупката на нови изтребители

В момент, в който всеки лев е ценен за България, за да си помогнем на народа и на икономиката, е изключително неразумно да се договарят пари за нови осем самолета F-16, при положение, че още не сме получили и старите. Така лидерът на БСП коментира напускането на социалистите на последното заседание на правителството в петък вечерта пред БНТ в студиото на предаването „Панорама“.

Тя посочи, че за покупката на нови осем F-16,министрите на БСП са научили в четвъртък на заседанието на Министерския съвет.

„Едно е темата за нови F-16 да бъде поставена, но друго е да бъдат водни преговори, договаряни цени и срокове на доставки. За това ние научихме вчера на Министерски съвет и затова го напуснахме. В тези кризи, в тази безизвестност какво ще се случи, какво количество газ ще имаме, на какви цени, ще осигурим ли индустрията, ще помогнем ли на домакинствата. В момент, в който всеки лев е ценен за България, за да си помогнем на народа и на икономиката, е изключително неразумно да се договарят пари за нови F-16, при положение, че още не сме получили и старите“, коментира Нинова.

Тя смята, че армията има нужда от модернизация, но трябва да има приоритети.

„Идва зима, а нямаме достатъчно доставки на енергия. Европа ни призовава да ограничаваме потреблението. Това изисква решения и лидерство. Сега не му е времето за милиардни разходи за превъоръжаване. Нашата позиция е ясна, ние сме чисти и открити пред българския народ“, обоснова се вицепремиеръти министър на икономиката в оставка.

Отношенията с „Газпром“

„България не трябва да се моли на “Газпром“, но трябва да възстанови разговорите“, заяви Нинова.

Тя направи уточнение, че го казва това не само от името на социалистите, но и от името на българската индустрия, на фирмите, които произвеждат 85% от добавената стойност на БВПна България и осигуряват 82% от работните места.

„Много европейски държавници направиха това и си получават количестватагаз“, каза Нинова .

По думите ѝ са необходими разговори как ще продължат взаимоотношенията между България и русия в дългосрочен план, защото договорът изтича в края на годината.

Разногласията с президента

„Никога не сме нападали първи президента. Но сме изненадани, от това, което прави президентската институция“, заяви Нинова.

„Президентът поведе протеста между модела на ГЕРБ и ДПС. Той създаде “Продължаваме промяната“ и ги изтласка към властта. Негови са думите “Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да е различна държава“, негови са думите “Гласувайте за новите партии“. И още на първия месец след като създадохме правителство за смяна на онзи модел, започна канонада от критики“, посочи лидерът на БСП.

„Вицепрезидентът Илияна Йотова каза: “Нямате 100 дни“. Каза още: “Социалната ви политика е провал“, при положение, че всички признаваха, че това е най-социалният бюджет. Нито ден спокойствие не дадоха на правителството в изключително тежките месеци, в които се борихме да спасяваме България и хората. И така до последния ден, когато вчера си позволи да каже: “Вие оставате държавата в хаос“ и нито една дума за онези, които предизвикаха хаоса, които се уплашиха от промяната и свалиха правителството. Нито една дума за този модел, срещу който той изправи юмрука си“, каза още Нинова.

Затова лидерът на БСП чисто и открито е заявила, че няма да позволи никой да се подиграва с Българската социалистическа партия, да я обвинява незаслужено, особено за тези 6 месеца, в които са направили всичко по силите си да преведат България и да осигурят спокойствие.

„Не казвам, че сме безгрешни. Но направихме и всичко възможно да променим този стария модел, за който президента ни поведе. А в последните месеци звучи еднакво с думите на представителите на този модел – ГЕРБ и ДПС вкупом срещу правителството“, коментира

Нинова.Тя призова хората да съдят левицата по делата ѝ.

mediapool.bg