Кламер БГ - Новини: БСП няма да подкрепи кабинета на Трифонов

БСП няма да подкрепи кабинета на Трифонов

България

|
Вт, 13 Юли 2021г. 14:54ч.
БСП няма да подкрепи кабинета на Трифонов

БСП няма да подкрепи кабинета на Трифонов

БСП няма да подкрепи предложеното от Слави Трифонов правителство и мерки за действие, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро на партията във вторник. По думите й БСП има четири цели в своята програмата, с които се преследва "честност към хората", а целите на Трифонов влизат в колизия с тях.

Нинова определи предложения кабинет на Слави Трифонов с премиер Николай Василев като "поредния инженерингов проект":

"Господин Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение - без диалог, вместо от джипката, от фейсбук".

"Употреби се енергията на хората от протестите за поредния политически експеримент, инженеринг или както искате го наречете. Не само не се предлагат мерки за смяна на модела, но и досегашният модел се задълбочава", коментира Нинова.

"Ние не сме се борили толкова години, за да сменим един авторитарен модел с друг. Всяка формация представлява част от българския народ и демокрацията изисква диалог. В предложените мерки няма и дума за социална политика", каза Нинова.

Според нея предложенията на Трифонов издават "неолиберален подход", което противоречи на идеите на партията.

Тя даде пример с предложението за приватизация на Българската банка за развитие.

"Вместо банката да остане държавна и да помага на хората, на малкия и средния бизнес, тя се предлага за приватизация. Сигурно вече е решено кой да е купувачът. Концесионирането на автомагистрали също е в полза на частните интереси, за да се събират от хората още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на тол система. Няма и дума за реформа на съдебната система. Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата са и наши приоритети, но не е само това. Нищо няма за борба с монополистите, а стари лица, управлявали по време на прехода, се предлагат сега за смяна на модела", каза Нинова.

"Ако третият мандат дойде при нас, ще се опитаме да предложим състав на правителство", уточни тя и поясни: "Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и спокойствие за държавата".

Нинова не каза кои са възможните партньори, защото трябва да се съберат колективните органи на партията. Заяви, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ако се стигне до гласуване на техния мандат.

Също във вторник и "Изправи се! Мутри вън!" заявиха, че не желаят да участват в телевизионна и фейсбук-република, каквато Слави Трифонов се опитва да наложи с решението си да не търси коалиция и преговори, а да обяви самостоятелно правителство.

mediapool.bg