Кламер БГ - Новини: БСП напуска председателския съвет на парламента

БСП напуска председателския съвет на парламента

България

|
Ср, 21 Юни 2017г. 12:09ч.
БСП напуска председателския съвет на парламента

БСП ще напусне председателския съвет в парламента, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна в сряда. Решението идва, след като от парламентарната група се оплакаха в началото на днешното заседание, че комисиите бавят разглеждането на предложени от левицата законопроекти.

Тя обвини Димитър Главчев в двойни стандарти, след като той призова БСП към процедура, с която да внесе сама предложенията си в зала.

“Заради двойните стандарти, които проявявате г-н председател, включително и днес, когато изпратихте БСП към процедура да внесе сама предложенията си в зала, знаейки, че не можем да го направим, тъй като не са изтекли сроковете, фиксирани в правилника“, аргументира решението Нинова.

“Не разчитаме вече на дадена дума, защото вече многократно поставихме въпроса, беше ни давана такава и не се изпълняваше“, посочи Нинова.

“Има хубава новина- на втория месец от свикването на парламента има внесени законопроекти от МС и от управляващото мнозинство. Очевидно нещо ще свършим преди да се разпуснете във ваканция, изморени от тежкия труд“, каза още Нинова.

Преди това зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев възрази от парламентарната трибуна срещу начина на работа на българския парламент, в който се гледали единствено и само законопроекти, внесени от МС или от управляващото мнозинство.

“Има внесени законопроекти, които не се гледат в комисии, считаме, че това е тенденциозно отношение към опозицията. Разбирам желанието ви да има конфронтация, сблъсъци и по такива проблеми, но ние трябва да уважаваме българските граждани. Близо 1 млн. български граждани са застанали зад законодателните инициативи на “БСП за България“, каза Стойнев.

“Ваша е волята дали ще гласувате за или против законопроектите, но те трябва да се ебатират в пленарна зала. Високомерно отхвърляте тези законопроекти, дори не си правите труда да ги гледате в комисии. Тази тенденция, не е насочена толкова към нас, това не ни обижда, това е вашият стил. Тя е насочена към българския парламентаризъм. Докато тази тенденция не се смени нямаме място в председателския съвет“, каза Стойнев.

Димитър Главчев попита БСП защо след като не са съгласни с дневния ред, не отправят предложение за включване на своите законопроекти в дневния ред. “Ще изпратя днес писма до всички председатели на комисии с подканяне да се гледат своевременно проекти“, каза той.

“Няма как да се включват в дневния ред законопроекти, които не са разглеждани в комисия. Съжалявам, че го обяснявам това нещо. Трябва да кажем коректно, че не са изтекли и сроковете по правилника. Има двумесечен срок“, коментира Главчев.

mediapool.bg