Кламер БГ - Новини: Нинова: Правителството ще е реваншистко към БСП. Радев за пореден път ни предаде

Нинова: Правителството ще е реваншистко към БСП. Радев за пореден път ни предаде

България

|
Вт, 02 Авг 2022г. 16:41ч.
Нинова: Правителството ще е реваншистко към БСП. Радев за пореден път ни предаде

Нинова: Правителството ще е реваншистко към БСП. Радев за пореден път ни предаде

"Очевидно правителството ще бъде реваншистко към БСП, ще се използва кампанията, за да бъде злепоставяна БСП, за да се измислят и представят пред обществото компромати срещу БСП".

Това каза при предаването на властта лидерът на БСП и вече бивш министър на икономиката Корнелия Нинова. На нейно място президентът назначи като служебен министър Никола Стоянов, когото преди няколко месеца Нинова уволни от ръководството на ВМЗ Сопот.

"Както виждате на мен президентът е обърнал специално внимание. Не знам с какво съм заслужила цялото правителство да бъде наречено "Анти Нинова". Специално внимание, имам предвид г-н Стоянов. Аз специално съм удостоена с тази чест да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, да назначи например г-н Михайлов от Кинтекс, срещу него поне има две дела, срещу г-н Стоянов има само проверка", каза Нинова на церемонията, на която предаде министерския пост на Стоянов.

Макар БСП да подкрепи Радев и при първата му кандидатура, и при втората, отношенията между него и Нинова се обтегнаха през последните години. И при това служебно правителство, както и при предишното, президентът назначи за министри социалисти, но такива, които са вътрешнопартийна опозиция на Нинова. В момента това са министърът на правосъдието Крум Зарков и министърът на спорта Весела Лечева.

По време на церемонията Нинова каза по адрес на Радев още: "Както казва мъдрият български народ - всяко зло за добро. С действията си за 1 час президентът свърши нещо, което аз не можах за 1 година - отвори очите на българските социалисти. Че два пъти употреби БСП, за да стане президент, и два пъти ги предаде. Сега поне съм спокойна за партията, че знае за какво става дума".

"Президентът подкрепи ПП и после се отрече от партията"

По-рано пред Нова тв Христо Проданов от БСП заяви, че на предишните избори президентът Румен Радев подкрепи "Продължаваме промяната".

Той посочи, че социалистите не са знаели за министерските кресла на Крум Зарков и Весела Лечева в служебния кабинет и Националният съвет на БСП не е давал разрешение за това, защото не е имало подобна заявка, какъвто всъщност е редът. В липсата на подобно съгласуване обаче няма нищо неочаквано, защото Зарков и Лечева са един от критиците на лидера на БСП Корнелия Нинова в партията.

"В политическата надпревара целта е да убедим повече български граждани, че БСП наистина е полезна за управлението на страната, а това, че президентът може да заеме друга позиция - всъщност той го направи на предишните избори. Не смятам, че това е правилно, защото президентът трябва да е надпартиен", посочи Проданов.

По думите му от БСП нямат повод да се притесняват от това, което са направили в министерствата, в които са били. "Най-важното е служебните министри да са добри професионалисти, защото практически служебния кабинет работи без парламент и неговата задача е да проведе изборите честно и прозрачно. А дали ще има опити за реваншизъм, ще се види", посочи социалистът.

Той каза още, че "Възраждане" и ГЕРБ са едно и също и това се е доказало в парламента. "Възраждане" беше в коалицията с ГЕРБ и ДПС. Не са празни твърденията, че от ГЕРБ постоянно им казваха как да гласуват и това може да се провери по стенограмите и протоколите", допълни Проданов.

Социалистът подчерта, че БСП има ясна позиция за нормализирането на отношенията с Русия и възстановяването на преговорите с "Газпром". Попитан дали това означава, че е възможно заради тази позиция да се отвори вратата на ГЕРБ в управлението, той отговори, че БСП са "пионерите във воденето на борбата срещу корупцията и срещу ГЕРБ".

Проданов подчерта, че е изключително важно да бъде изчистен корумпираният модел, защото той краде и от левите, и от десните.

mediapool.bg