Кламер БГ - Новини: БСК обвини общините, че саботират въвеждането на реална такса "смет"

БСК обвини общините, че саботират въвеждането на реална такса "смет"

България

|
Пон, 02 Юни 2014г. 13:44ч.
БСК обвини общините, че саботират въвеждането на реална такса "смет"

Българската стопанска камара (БСК) обяви, че общините саботират процеса по въвеждане на такса "смет" според реално изхвърлените отпадъци от домакинствата и от бизнеса като отново протакат промените в методиката за определяне на тази такса, която в момента се явява втори имотен данък.

Бизнес организацията посочва, че представители на местната власт определят като невъзможно кратък срок времето до 6 юни 2014 г. за разработване на нова методика за определяне на такса "смет". Това е предвидено в приети миналия ноември поправки в Закона за местните данъци и такси, според които от 2015 г. общините няма да може да изчисляват такса "смет" според квадратурата на жилището, а трябва да е според обемите битови отпадъци, изхвърляни от бита и фирмите, за да се стимулира и разделното събиране на боклука.

От БСК посочват, че се борят за отпадане на досегашната методика още от 2001 г., а от над 12 години общините упорито отказват да водят съдържателен диалог по проблема и фактически саботират формирането на таксата "смет" на база количество генерирани отпадъци.

"Не е ясно дали това поведение на местните власти е въпрос на некомпетентност, дали е желание за улеснено администриране, дали целта е да продължи неясното преразпределение на средствата от таксата за други общински нужди и дейности, или е опит за освобождаване от отговорност на реалните замърсители и прехвърляне на тежестта върху хората, чиято единствена "вина“ е, че притежават имот", пише в становище на камарата.

Според нейните представители отказът и безхаберието на общините да приложат европейските и българските норми в сферата на отпадъците е причина за драматичното забавяне на изграждането на депа за отпадъци, заради което ни заплашват санкции от ЕК.

Така не може и да се прогнозират надеждно количествата смет за да се проектират съоръжения за третиране на отпадъци. Драстично се увеличават количествата боклуци и се оскъпяват инвестициите в съоръжения за тяхното третиране. Блокира се и разделното събиране на отпадъци, поради липсата на стимули за това, посочват от БСК.

Организацията допълва, че има драстично разминаване в количествата събрани отпадъци в различните общини - от 7 до 2285 кг на жител. Разходите на фирмите за смет на едно лице в отделните общини варират от 8 лв. до 10 000 лв.! Съществуват общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от приходите от такса "смет" при персонал 600 души и население над 50 000 души в общината.

"Данните показват по недвусмислен начин, че приходите от такса "смет" не се ползват по предназначение", коментира още камарата.

mediapool.bg