Кламер БГ - Новини: БНТ се извини за картата на Украйна без Крим

БНТ се извини за картата на Украйна без Крим

България

|
Четв, 19 Септ 2019г. 18:19ч.
БНТ се извини за картата на Украйна без Крим

БНТ излъчи в централната си новинарска емисия на 18 септември карта на Украйна, от която бе изключена територията на Крим.

Случаят очаквано предизвика недоволството на украинското посолство у нас и посланик Виталий Москаленко изпрати отворено писмо до директора на телевизията Емил Кошлуков. По-късно от БНТ се извиниха и съобщиха, че ще има наказани за грешката.

От посолството поискаха опровержение и припомниха, че България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН A/RES/68/262 от 27 март 2014 година за териториалната цялост на Украйна.

"Също така, с оглед систематичните усилия на руската страна, която опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпната окупация и анексия на Крим, се обръщаме с молба към всички дирекции в Българската национална телевизия, за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна“, се посочва в позицията на украинския дипломат.

Европейският съюз наложи и санкции на Русия заради незаконната анексия на Крим.

Картата беше излъчена от БНТ като илюстрация към новина за терористична атака в Киев.

"БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел на новините и не е прегледана от международния редактор. Поискани са писмени обяснения от дежурния режисьор по монтажа, от международния редактор и от продуцента на централната емисия. Те ще бъдат наказани, според Правилника за редакционната дейност в БНТ", обясниха от телевизията.

mediapool.bg