Кламер БГ - Новини: Афганистан: Убит е шефът на информационната служба на правителството

Афганистан: Убит е шефът на информационната служба на правителството

Свят

|
Пет, 06 Авг 2021г. 14:50ч.
Афганистан: Убит е шефът на информационната служба на правителството

Афганистан: Убит е шефът на информационната служба на правителството

Шефът на информационната служба на афганистанското правителство беше убит по време на петъчна молитва в Кабул, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че атентатът идва дни след като талибаните обещаха да насочат нападенията си срещу правителствени служители.

"За съжаление, бруталните и варварски терористи са извършили още един подъл акт и са убили афганистански патриот, който се е противопоставял на вражеската пропаганда (. . .), Дава Хан Менапал, по време на петъчна молитва" в столицата, каза говорителят на министерството Мирваис Станикзай, в съобщение до медиите в мобилното приложение УотсАп.

По-късно талибаните поеха отговорността за убийството.

Талибански бойци са убили днес шефа на информационната служба на афганистанското правителство, съобщиха самите бунтовници, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Този атентат стана последният от поредица нападения, извършени от талибаните, с цел да се отслаби демократично избраното и подкрепяно от Запада афганистанско правителство, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че Менапал е бил "убит при специално организирана атака от "муджахидините" (талибанските бойци) и така е бил наказан за своите деяния".

Талибаните убиха във вторник в Кабул също и окръжния управител на окръг Сайед Абад, в провинция Вардак, припомня Ройтерс.

mediapool.bg