Кламер БГ - Новини: Атанасов: Руската агентура работи за дестабилизация след убийството на Алексей Петров (Обновена)

Атанасов: Руската агентура работи за дестабилизация след убийството на Алексей Петров (Обновена)

България

|
Четв, 17 Авг 2023г. 19:20ч.
Атанасов: Руската агентура работи за дестабилизация след убийството на Алексей Петров (Обновена)

Атанас Атанасов поиска да се събере Съветът по сигурността към Министерския съвет. Сн. БГНЕС

"След убийството на Алексей Петров се забелязва, че руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната." Това написа съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в страницата си във Фейсбук.

Според него специалните служби и целият сектор за сигурност трябва да "поставят под засилен оперативен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението".

Атанасов поиска и спешно да се свика заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, "на което да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност".

По-късно правителствената пресслужба съощи, че заради зачестилите тежки криминални престъпления в страната премиерът акад. Николай Денков свиква съвещание с представители на МВР и службите за сигурност на 18 август от 15.00 часа.

Междувременно "Продължаваме промяната" заявиха, че е наложителна промяна в службите и "ще работим, докато не я постигнем". Подобен коментар направи в сряда и съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод убийството на Алексей Петров.

В позицията на ПП се казва още: "Не коментираме спекулации, зад които прозира желанието на президента да няма редовно правителство, за да се върнат "служебните" схеми, недосегаеми заради контрола върху службите за сигурност. Напомняме, че все още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС са назначения на служебното правителство и с подписа на президента Радев."

От партията не посочват точния повод за позицията нито какви точно спекулации няма да коментират. Вероятно обаче се има предвид изказване на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който припомни за близкото познанство на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков – Петко. Според неофициални информации именно Алексей Петров е посредничил за първите срещи между Кирил Петков и Бойко Борисов след изборите на 2 април, за да започне договарянето на бъдещото правителство.

След това Алексей Петров публично прояви интерес към заемане на ръководна позиция в ДАНС, за да работи за "икономическата сигурност" на страната.

mediapool.bg