Кламер БГ - Новини: Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

България

|
Пон, 08 Апр 2019г. 09:30ч.
Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

Има залитане към превръщането на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в репресивен орган, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов, анализирайки внесените промени в антикорупционния закон.

Според него с тези промени се прави опит този орган да бъде изравнен като статут със специалните служби.

”Придаването му на правомощия, които са типични вече за един орган, който е тип специална служба, и орган, който работи по наказателния процес, включително с възможност за принудително довеждане на свидетели за установяване на факти и обстоятелства, със сигурност би го превърнало в един класически репресивен орган“, посочи той.

Според него още от създаването на КПКОНПИ има сериозен проблем в нейното функциониране и начина, по който са определени правомощията й.

”Имаме един хибриден орган с неясна физиономия, който много лесно може да бъде използван за селективни производства и поръчки спрямо едни лица да бъдат "ударени“ или да бъдат опазени от някаква форма на репресия. За мен има съмнения относно смисъла от съществуването в този вид на органа от самото му създаване“, посочи Славов.

”Защо създаваме една привидност в обществото, че имаме орган, който се бори с корупцията, а точно разследващи действия този орган не може да прави? Този орган може да използва СРС-та, които обаче не могат да бъдат използвани в наказателното производство“, добави той.

Според него обаче непоследователността на българския законодателен процес най-вероятно ще продължи. Той коментира и предстоящото заседание на КСНС към президента за борбата срещу корупцията.

”Това е политическа конкурентна игра и използване на темите с корупцията за постигане на някакъв междинен резултат. БСП обаче няма как да лидира този процес, тъй като там проблемите са не по-малки отколкото при управляващата партия“, каза той.

mediapool.bg