Кламер БГ - Новини: Атанас Скатов стана 13-тият българин покорил Еверест

Атанас Скатов стана 13-тият българин покорил Еверест

Спорт

|
Съб, 24 Май 2014г. 21:20ч.
Атанас Скатов стана 13-тият българин покорил Еверест

Без кислород и животинска храна Атанас Скатов изкачи най-високия връх в света Еверест - 8848 метра. Това е посочено на блога му.

Сливенският лекар е стъпил на покрива на света в 6 часа местно време, тръгвайки в полунощ от лагер 3 на височина 8300 м.

Скатов беше в състава на международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking, която направи опита по северния Тибетски склон на Еверест.

Така Скатов стана 13-ият българин, изкачил най-високия връх. Той направи това без кислород и без да използва животинска храна.

Атанас Скатов реализира проект, който предвижда да изкачи най-високите върхове на седемте континента. С покоряването на Еверест в списъка му вече са преодолени четири континентални първенци. Другите са Ухуру в Килиманджаро, който е най-високият връх на Африка - 5895 метра, европейският първенец Елбрус в Кавказ - 5642 метра и Аконкагуа в Андите, Южна Америка - 6962 метра.

Точно преди 30 години през април 1984 г. Христо Проданов стана първият българин, покорил Джомолунгма, местното име на Еверест. На слизане от върха той остана завинаги в подножието му.

В рамките на тази експедиция, посветена на 40-годишнината от 9-ти септември, върхът беше покорен още от Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков.

През 1997 г. на Еверест стъпи Дойчин Василев, а през 2004 г. това направиха Петко Тотев, Христо Христов, който загина на връщане, Дойчин Боянов и за втори път Николай Петков.

През 2009 г.

Петя Колчева стана първата българка, покорила най-високия връх на планетата, като на Еверест стъпи и съпругът й Камен Колчев.

Преди няколко дни Боян Петров успя да се изкачи на третия по височина връх в света - Канчендзьонга (8586 м), който досега не беше покоряван от българин.

mediapool.bg