Кламер БГ - Новини: Атанас Скатов загина след неуспешна атака на К2

Атанас Скатов загина след неуспешна атака на К2

България

|
Пет, 05 Фев 2021г. 13:44ч.
Атанас Скатов загина след неуспешна атака на К2

Българският алпинист Атанас Скатов загина в Хималаите, след като падна при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м).

Първоначалната информация бе, че причината за падането е скъсано въже, но от агенцията, която обслужва експедицията, твърдят пред БНР, че въжетата са били здрави.

Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Издирвателната операция откри тялото му и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показваше последните му движения и къде се намира, но часове наред спасителите не можаха да достигнат до него.

Фирмата-организатор на изкачването съобщи, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Затова в операцията се включи и хеликоптер на пакистанската армия.

Според специализирани сайтове лошото време през последните дни е повредило част от въжетата, които се използват от алпинистите, а, освен това, има и много стари и опасни трасета, които могат да ги заблудят по пътя.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района.

Новината за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м.

В момента на 7900 м около теснината "Гърло на бутилка" са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа.

"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души - алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за "прозорец" от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

Във Фейсбук страницата на Скатов на 4 февруари бе публикувано съобщение, че е пристигнал в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време.

"Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред", пише в поста.

42-годишният Атанас Скатов изкачи десет осемхилядника, като до Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

Toй бе известен като алпинистът веган, като основна цел на мисията му е да популяризира здравословния начин на живот.

През 2018 година в Хималаите загина и най-успешният български алпинист Боян Петров.

Той успя да изкачи връх Шиша Пангма, обаче не се върна в лагера и тялото му не бе намерено.

mediapool.bg