Кламер БГ - Новини: Атанас Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване

Атанас Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване

България

|
Нед, 23 Май 2021г. 12:05ч.
Атанас Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване

Атанас Пеканов

"Има доста работа по текущата версия. Работим 24/7, за да го спасим", заяви пред БНР в неделя Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства по повод Плана за възстановяване и устойчивост.

Той изрази недоволство от нивото на амбиция на плана и посочи, че е заварил процеса в късна фаза.

"Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални... Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин", обясни вицепремиерът.

Той изрази намерение планът да бъде подобрен и изпратен в Брюксел в края на мандата на служебния кабинет, така че България да може да получи първите средства от него още тази година.

"Основната ни отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че важните процеси се случват. Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността", каза Пеканов.

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

"Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме", допълни вицепремиерът.

"Анализираме на макроикономическо ниво защо така се случва: дали усвояването не достига по ефективен начин до икономиката. Най-бедната страна сме в Европа, стандартът е доста по-нисък и очевидно има провал на икономическата политика през последните 10 г. Инвестиционната активност също е сравнително слаба. Трябва да има притеснение защо инвестициите са най ниски, особено чуждестранните", каза той.

mediapool.bg